Det går nästan inte att prata om nordisk design idag utan att komma in på Svenskt Tenn. Svenskt Tenn är en av de stora svenska designhusen och inredningsaffärerna i både norden och världen och flera av deras föremål klassas idag som designikoner.

Bland de många namnkunniga formgivarna som arbetade med Svenskt Tenn finns, förutom grundaren Estrid Ericson, även Björn Trägårdh, Anna Petrus och Uno Åhrén. Samt förstås inte minst den namnkunnige Josef Frank.

Fortfarande idag har Svenskt Tenn en butik med alla de välkända designklassikerna till salu. Det finns även en tesalong på övervåningen i butiken. Där kan du avnjuta en klassisk afternoon tea, eller varför inte en lunch med den fantastiska utsikten över Nybroviken? Köp elmoppe online och susa hit på ett kick så slipper du fundera över parkeringsplats. Glöm inte att boka bord bara, för det är ett väldigt populärt ställe.

Svenskt Tenns historia

Estrid Ericson startade Svenskt Tenn 1924 med hjälp av arvet efter sin pappa. Då var det en butik sålde den tennkonst som Estrid och Nils Fougstedt skapade. Både Svenskt Tenn och Estrid Ericson blev välkända världen över genom hennes design, då hon deltio i flera internationella utställningar och tävlingar.

1934 knöt hon formgivaren Josef Frank till Svenskt Tenn. Ericson och Frank blev en framgångsrik designduo som både skapade möbler och inredde bostäder och representationsvillor. Bland annat fick duon äran att inreda Sigvard Bernadottes sovrum.

Josef Frank dog 1967, men Estrid Ericson fortsatte driva företaget fram till 1975. Då sålde hon till Kjell och Märta Beijers Stiftelse, och efter någr år kom Ann Wall in som VD. Under Ann Walls ledning moderniserades sortimentet, organisationen och förvaltningen och företaget blev vinstdrivande.

Svenskt Tenn idag

Trots förändringen i ägarstrukturen så har Svenskt Tenn inte frångått den ursprungliga tanken om hantverk och kvalitet. Idag samarbetar företaget med flera olika formgivare, och har under åren lyckats ta fram mängd föremål som anses vara ikoniska

Självklart finns många av de gamla föremålen fortfarande i produktion. Exempelvis så finns flera av Josef Franks printer både som tapet och på tyg. Även nyare klassiker, som vasen Dagg, finns till försäljning i butiken.