De senaste åren har belysning blivit trendigt. Och tur är väl det, säger vi. Var och varannan inredare jobbar idag med belysningen i rummet i lika stor utsträckning som med möblemanget.

I takt med att belysning har blivit viktigare och viktigare så har också konsumenterna börjat få upp ögonen för lamporna som ger belysningen. Tidigare var det mest de mindre bordslamporna med stämningsljus som man kunde skönja trender inom. Idag däremot, ser vi trender även inom något så basalt som taklampor.

Diskret eller stort intryck

Det finns massor av snygga taklampor att välja bland idag. Och eftersom utbudet är så enormt finns det också alla möjligheter att nästan helt fritt välja vilket intryck du vill att din taklampa ska ge. Har du högt i tak och ett stort rum att belysa kan du med fördel välja en riktigt stor ljuskrona, eller flera pendellampor som hänger grupperade. Ett mindre rum med lägre takhöjd har andra möjligheter, så där får du tänka lite mindre. En mindre lampa behöver dock inte vara mindre uttrycksfull.

Även om taklampor som sagt är trendigt idag finns det fortfarande behov av diskreta ljuskällor. En stor och maffig taklampa kan ju helt ta över ett rum, och det är inte alltid det du är ute efter när du inreder. Så tänk igenom vad som skulle fungera bäst för dig, och resten av din inredning. Bra ljus kommer du kunna få oavsett om din taklampa är central i din inredning eller om den har en biroll.

Inte bara taklampa

Det är inte bara taklamporna som är trendiga, utan egentligen hela belysningen i ett rum. Så när du har valt en taklampa är det dags att se över hela belysningsläget.

Du behöver, förutom taklampan, även punktbelysning och stämningsljus. Punktbelysning är till exempel läslampor vid soffan eller fåtöljen, eller för den delen sänglamporna. Har du konst på väggarna förtjänar även den punktbelysning, så du kan njuta av den även under de mörkare månaderna av året.

Stämningsljus är kanske det lättaste att skapa. Det handlar om ljuslyktor eller fönsterlampor, ja helt enkelt det som kan anses vara “pynt” snarare än faktiska ljuskällor.