Gallerier – när du vill köpa konst

Om du har funderat på att köpa konst till ditt hem är det bra att börja med att besöka några gallerier. Dels kan du då se verken de ställer ut just vid ditt besök, och dels kan också få se andra verk av konstnärerna som galleriet representerar.

De allra flesta gallerister hjälper gärna till med visningar av verk de har i lager, men ibland behöver de få lite tid på sig. Börja med att ta reda på vilka konstnärer galleriet representerar, vilket ofta finns att läsa online. Hittar du något som du tycker verkar extra intressant är det bra att ringa galleriet i förväg och fråga vad som finns att se.

Självklart finns det gallerier i många svenska städer, men koncentrationen är hög i Stockholm, vilket gör att du kan få se många verk på kort tid. Så boka ett rum på ett härligt hotell på Brunkebergstorg och åk till Stockholm några dagar för att leta konst.

Gallerier och konstnärer

För att gallerierna ska fortsätta visa upp intressant konst är de flesta gallerister alltid på jakt efter nästa stjärnskott. På så sätt har du som kund också en möjlighet att både få se och köpa verk av konstnärer som ännu inte är superstjärnor. Ett par gallerier som kan vara givande att besöka är Galleri Magnus Karlsson fokuserar på svensk samtida konst. Bland konstnärerna här hittar vi kändisar som Helene Billgren och Mamma Andersson, men även en aning mindre kända namn som Sara-Vide Andersson. Galerie Forsblom har en mer internationell portfölj av konstnärer de representerar. Bland de svenska namnen hittar vi Ernst Billgren och Linn Fernström.

Är all konst dyr?

Nej! inte ens originalverk måste vara jättedyra. Men det beror förstås på vem som har gjort dem. Många av oss som köper originalverk ser det dock som ett slags investering, och som sådan får det lov att kosta en del pengar. Galleristerna är oftast mycket kunniga inom området och hjälper gärna till med råd om hur du maximerar dina inköp inom budgeten du har satt upp.

Skulle du ha en större summa pengar att spendera på konst är det förstås inget som hindrar att du köper originalverk av redan kända konstnärer. Även det kan gallerier och gallerister hjälpa dig med.