Trenderna inom inredning har varierat, men grunden har under en relativt lång tid varit nordisk ljus med vita eller svagt brutna väggar. Till detta har du antingen brutit av med accentfärger på detaljer eller helt enkelt hållit de ljusa naturfärgerna rakt igenom.

Den trenden är lite på tillbakagång, noterar vi nu. Väggar med färg har börjat ta plats i inspirationsbilder och reklamkampanjer, liksom tapeter. Flera svenska tapetföretag har släppt nya kollektioner den senaste tiden.

Hur ska jag kunna välja tapet?

Det finns oändligt mycket att välja mellan på tapetmarknaden, så det är verkligen svårt att välja. Men några saker att tänka på är:

  • Börja med att hitta en tapet du gillar! Det kan låta som ett fånigt tips, men faktiskt är det det första steget. Du ska känna att du verkligen tycker om en tapet innan du sätter upp den.
  • Tänk igenom hur tapeten kommer fungera med ditt övriga hem. Har du flera mönster och tapetserade rum kan det vara bra att hålla något slags tema för att skapa en helhet. Mönsterna behöver inte alls vara samma eller liknande, men kanske kan du välja en färg som du håller dig till och låter gå igen i alla tapeter?
  • Ta med dig tapetprov hem! Det här är superviktigt, för även om du älskar en tapet i affären så behöver du se hur den ser ut hemma hos dig. Kanske skär den sig med din favoritfåtölj? Eller så förhöjer den känslan så du älskar den ännu mer.
  • Om du verkligen förälskar dig i en tapet som inte passar in hos dig, fundera över vad du behöver ändra för att få den att passa in. Det kanske ändå var dags att byta soffa, eller måla om, eller vad det nu kan vara. En tapet som inte passar in kan vara första steget mot en större förändring hemma.

Hur tapetserar jag?

Det är absolut inte svårt att tapetsera, men du behöver tid och du måste vara noggrann. Om du känner dig osäker kan du kolla med en målare, de är ofta snabba på att tapetsera så det behöver inte bli speciellt dyrt.

Om du bestämmer dig för att sätta upp tapeterna själv behöver du tapetlim, en borste, vattenpass, tapetkniv och ett tapetbord. Tapetbordet använder du för att lägga lim på hela tapetvåden innan du sätter upp den, och borsten har du för att stryka ut alla luftbubblor från bakom tapeten när den är uppsatt.

Ett ordentligt underarbete är superviktigt för slutresultatet! Så trots att det är tråkigt och inte direkt syns är det viktigt att se till att underlaget är jämnt och välslipat. Spackla alla hål och gamla tapetkanter innan du slipar. Om du har ett väldigt sugande underlag är det bra att lägga ett lager primer innan du sätter upp tapeterna, så att inte allt limmet sugs in i väggen istället för att hålla kvar tapeten.