Alvar Aalto är ett av de mest välkända namnen inom skandinavisk design. Han föddes 1898 i Kuortane i Finland, men familjen flyttade till Jyväskylä under hans barndom.

Efter att ha tagit teckningslektioner parallellt med sina gymnasiestudier flyttade Alvar Aalto till Helsingfors för att studera arkitektur på Tekniska Högskolan. Han avbröt sina studier för det finska inbördeskriget som han deltog i, men tog sin examen 1921. 1923 flyttade han tillbaka till Jyväskylä och öppnade sitt eget arkitektkontor. 1924 började Aino Mandelin jobba hos honom, och 1925 gifte de sig och hon tog namnet Aino Aalto.

1933 flyttade paret Aalto till Helsingfors, eftersom det var lättare att få uppdrag där. De startade tillsammans företaget Artek 1935. Syftet med företaget var att möta den stora efterfrågan på Aaltos möbler.

Även om Alvar Aalto jobbade med arkitektur, målade tavlor och gjorde skulpturer, skapade i glas och textil och designade möbler såg han inte sig själv som konstnär. Istället menade han att tavlor och skulpturer var grenar på trädet vars stam är arkitekturen.

Ett av Alvar Aaltos kännetecken är hans unika förmåga att kombinera funktion med stil. Han använde sig av material med en kreativ känsla som få kan återskapa. Ofta är hans design harmoniskt kopplad till naturen.

Arkitektur

Alvar Aalto ritade hus redan som student, varav ett till sina föräldrar. Hans stil spänner över klassicismen till funktionalismen och vidare över till experimenterande och slutligen till det monumentala.

Bland de mest kända byggnaderna han har ritat finns

  • Viborgs bibliotek
  • Jyväskylä universitet
  • Aalto-theater i Essen
  • Kulturhuset Helsingfors
  • Pemars sanatorium
  • Nordens hus i Reykjavik

Möbel- och glasdesign

Alvar Aaltos kanske mest ikoniska verk är Savoy-vasen, också känd som Alvar Aalto-vasen. Den skapades på 1930-talet och slog världen med häpnad med sin böljande form.

Utöver glas skapade Alvar Aalto även möbler. På 1930-talet experimenterade Alvar Aalto mycket med böjträ, och tog flera patent inom området. Han skapade flera möbler med just böjträ-metoder, som han förfinade så att de gick att använda industriellt för att massproducera hans möbler.

Model 60-pallen är välkänd, och skapades till biblioteket i Viborg. Paimio-stolen skapades till tuberkulospatienter på Pemars sanatorium (Pemar heter Paimio på engelska).