Den skandinaviska designstilen har ända sedan den skapats strävat efter att vara praktiskt och ekonomiskt hållbar. Man använde sig av billigt material när man tillverkade möbler och gör det än idag. Detta tyder dock inte på att produkterna är av dålig kvalité utan snarare att allt arbete är välgjort redan från grunden. Ett bra hantverk är nämligen det designstilen går ut på.

Idag är det mycket populärt med ljusa grundfärger i hemmet så som vitt och grått. Man vill gärna att det inte ska sticka ut för mycket eller bestå av komplexa mönster som kan vara svåra för ögat att hålla fokus på. Dock har den nordiska designen inte alltid sett ut på detta vis, vilket man kan se om man gör en resa tillbaka till Skandinaviens 70-tal.

Under 1970-talet ägde den så kallade hippie-eran rum. Då var man inte försynta i sina färgval och motiv, utan möbler hade tydliga linjer och var ofta gjorda i plastmaterial eller textiler som exempelvis manchester och plysch. Man fördrog dessutom mer starka färger som orange och brunt och mönster av olika slag var revolutionerande för trenden.

Under denna period kunde man även se en sammankoppling mellan designen som uppstod med den aktuella samhällspolitiken som gick mot allt fler demokratiska vyer. Exempelvis var det populärt med köksöar där hela familjen kunde samlas och hjälpas åt med matlagning och andra liknande aktiviteter. Idag lever den trenden fortfarande kvar och har blivit mycket populär då många familjer väljer att göra om sina kök för att få en modern version av 70-talets köksöar.

Även om den nordiska designen idag håller sig till nedtonade neutrala färger så kan man se att allt fler färgstarka nyanser börjar bli mer populärt igen. Idag är en viktig inredningsdetalj den stora gröna växten, men även olika nyanser av blått har kommit att bli väldigt attraktivt i den skandinaviska trenden. Vem vet, kanske är en ny färgstark era på väg in i den nordiska designen igen?