Ett viktigt kapitel när det gäller design och inredning är kontorsinredning. De flesta av oss tillbringar ju faktiskt nästan hela dagarna på kontor, och då är det viktigt att det är funktionellt, men också att det är trivsamt och väldesignat. Ett ombonat och trevligt kontor främjar produktiviteten och gör att medarbetarna trivs på jobbet.

Om du ska inreda ett kontor, antingen åt dig själv eller som ett uppdrag åt andra, finns det massor av saker att tänka på. Här kommer vi tipsa om en del av det du behöver tänka på, men glöm inte att hela tiden ha ergonomi och funktion i tankarna.

Besök kontor för att få inspiration

Ett smart sätt att skaffa sig koll på vad som är trendigt och få inspiration för din egen kontorsinredning är att besöka flera olika kontor. Välj gärna arbetsplatser i olika storlekar, för att få en känsla av hur stora företag skiljer sig från små. Kontorsinredning skiljer sig även åt mellan olika branscher, så försök hitta företag som verkar inom olika områden.

Ett exempel är Convendum, ett kontorshotell på Kungsholmen. Här finns snyggt inredda lokaler i olika storlekar och med olika funktion, som kan ge mycket inspiration.

Öppna ytor eller egna kontor?

Försök få ett grepp om hur kontoret används för att kunna avgöra om det är lämpligast med det som kallas kontorslandskap eller om avskilda rum passar bäst. Om medarbetarna pratar mycket i telefon, sitter med kalkyler eller textproduktion hela dagarna är det bra att de kan stänga om sig för att få lugn och ro, medan öppna ytor passar bättre om det är kreativt idésprutande som är huvudsysselsättningen.

Utöver själva arbetsytorna behövs någon form av sällskapsyta. Soffor, soffbord och matbord behövs oftast. Både lunch och kaffepauser är viktiga tillfällen till socialisering och hjälper till att stärka vi-känslan på kontoret. Var därför noga med att det finns tillräckligt med plats, och att det är inbjudande att slå sig ner.

Vilken stil har lokalen?

Låt lokalens stil ha inflytande över hur du väljer att inreda den. Självklart är dina önskemål och din erfarenhet viktig, liksom den externa uppdragsgivarens om det finns en sådan, men om inte inredningen passar ihop med lokalen kommer det att kännas avigt ändå. Rokokomöbler i ett kontorshus byggt på 1980-talet skaver liksom lite, eller hur?