Ofta när vi pratar om nordisk design menar vi böjträmöbler i ljusa träslag, stilren och förhållandevis enkel design och ibland även stormönstrade textilier. Ganska stramt, mycket funktionellt men fortfarande snyggt och med vilsamma linjer för ögat.

Sällan är det främst köksartiklar som dyker upp när nordisk design nämns. Det tycker vi på Studio Formex är synd, för det finns oerhört mycket snygg och funktionell köksdesign från norden. Så här kommer helt enkelt våra bästa tips för att få en stilren och snygg fikastund med nordisk design.

Kaffebryggare

I Norden ligger två av länderna som ligger i topp i världen när det gäller kaffekonsumtion, nämligen Sverige och Finland. Med det i åtanke är det självklart så att du ska skaffa dig en ordentlig och snygg kaffebryggare. Det är ju en köksapparat som du antagligen kommer använda dagligen. Välj en stilren design, och köp en kaffebryggare online så får du snabb leverans till ett bra pris.

Idag är det ofta espressomaskiner som gäller, och där kan det vara svårt att hitta nordisk design. Men om du istället väljer att göra bryggkaffe så finns det till exempel den klassiska Bodum-bryggaren från Danmark. Hos Bodum hittar du också Don Pedro som är en vakuumbryggare.

Kaffekoppar och muggar

Kaffekoppar och muggar finns i en mängd olika stilar. Vad du väljer beror förstås på vilken stil du gillar och hur du vill att kaffekoppen ska kännas i handen. Många i den yngre generationen dricker hellre ur mugg än ur kopp, eftersom man vill ha mycket kaffe åt gången.

Muggar finns både med och utan öra. Både Bodum och Filippa K har muggar utan öra i tidlös design. Vill du hellre ha något att hålla i och letar istället efter muggar med öra finns de klassiska Mumin-muggarna från Arabia/Iittala. Gamla Mumin-mönster kan betinga riktigt höga priser på auktioner. Gillar du formen på Muminmuggarna men vill ha enfärgade heter de Teema.

Kaffeserviser med små koppar på fat finns i en uppsjö av varianter. Musselmalet och Blå blomster är vackra gamla danska serviser. På den svenska sidan finns bland annat Zebra kaffeservis eller något av alla Stig Lindbergs mönstrade kaffeserviser.