Den skandinaviska designen är mycket populär världen över, framförallt när en av världens mest ledande möbelbutikskedja är IKEA. Men vad är det som egentligen kännetecknar den skandinaviska stilen? Hur går man tillväga om man vill inreda sitt eget hem i den populära stilen? Och vad bör man tänka på om man vill få fram de olika attributen?

Hur kännetecknas den nordiska designen?

De främsta egenskaperna den nordiska designen har är: minimalism, funktionalitet och enkelhet. Egengjort hantverk är något som är mycket eftertraktat hos den som vill inreda sitt hem i skandinavisk stil. Man använder sig framförallt av naturliga material som trä, glas, läder och sten.

När det kommer till färgval så håller man sig till neutrala, nedtonade färger som går i olika nyanser av vitt och grått. Men även ljusare varianter av brunt, blått och grönt. Man vill försöka få en harmoniska känsla i hemmets grund, vilket man gör med neutrala färger.

När det kommer till att inreda vill man gärna använda sig av möbler med enkelhet och tydliga linjer. Ofta ska de inte ha för starka färger som sticker ut, då det kan skapa obalans. Man anser att det är bättre om textiler eller prydnader sticker ut lite mer än själva grunden.

Det är dessutom vanligt att man inreder med att kuddar, plädar och andra textiler som ligger lite slarvigt i soffan eller över sängen för att förstärka stilens image. Växter är dessutom en väldigt stor inredningskälla inom den skandinaviska designen. Framförallt gröna växter som skapar en kontrast från den gråvita väggen, skåpen och golvet.

Beroende på hur man vill att hemmets inredning ska upplevas behöver man fokusera lite extra på somliga attribut. Exempelvis är det bra att försöka framhäva en hel del detaljer som växter, prydnader och så vidare om man inte vill att hemmet ska upplevas för minimalistiskt.