Den stora utmaningen för en designintresserad förälder som ska inreda ett barnrum är oftast att matcha ihop önskningarna från det ännu inte så… stilsäkra barnet och de egna drömmarna, visionerna och moodboarden. Det allra första barnrummet är nästan det enklaste, för då har innehavaren av rummet inte så starka åsikter om just inredning än.

Oftast brukar det inte vara så svårt att komma överens om vad som ska finnas, men sen kommer vi till designen av det… Den inredningsintresserade föräldern kanske inte tycker att plaststolar i grälla färger och en lampa i form av en seriefigur passar ihop på ett självklart sätt (eller ens ska få komma över tröskeln till huset, helst).

Förvaring

En byrå är ett bra sätt att förvara barnkläder, på en höjd så barnet själv kan nå dem också. Klassikern Snö från Asplund är ett snyggt och tidlöst val. En byrå blir också en naturlig plats för snygga stilleben, kanske för snygga leksaker när de inte används. Till exempel så är babushkadockorna från Studio Matryoschka både snygga att se på och roliga att leka med.

Självklart behövs också en hylla för saker och böcker. String är alltid rätt och snygg, men även en väggfast elfahylla med hyllplan som går att flytta vid behov funkar bra stilmässigt. De snyggaste böckerna kan även få en hedersplats på en tavellist, placerad i lagom barnhöjd, där de både är snygga och lockar till läsning.

Istället för plastbackar för förvaring av leksaker och prylar så finns det en mäng olika korgar, med och utan lock, att välja mellan. Snygga askar finns det även det gott om, och skulle du dessutom vara lagd åt det pyssliga hållet är det inte speciellt svårt att göra egna supersnygga askar med hjälp av lite tapet-bitar som du klär in helt vanliga kartonger med.

Mattor, kuddar och filtar

För att skapa myshörnor och erbjuda material för kojbyggen är stora kuddar en bra lösning. Det finns mängder med snygga kuddfodral i olika storlekar, kolla till exempel på House of Rym som har ett stort sortiment.

En stor, mjuk matta är också en bra investering, både ur mys- och leksynvinkel. Kids Concept har barnmattor som kanske också passar en lite mer kräsen vuxen publik.

Massor med filtar behövs för att bygga kojor, det vet alla! Snygga och lekvänliga plädar och filtar hittar du bland annat hos Klippan Yllefabrik eller från Ekelunds linneväveri som gör sina barnfiltar i bomull. Eftersom barnfiltar ofta är lite mindre än vanliga plädar kan det vara bra att komplettera med en eller ett par plädar ur ditt eget favoritförråd.