Nordisk design är ju känt för sitt flödande ljus, den naturliga färgskalan, böjträ och ljusa träslag. Allt det här är ju perfekt på sommaren när man söker den där lätta, ljusa, luftiga känslan. Men på vintern då? Kan det inte kännas lite svalt, stramt och kalt med nordisk design då?

Ja och nej är vårt svar på det. Med exakt samma inredning under sommaren och vintern så kan intrycket under vinterhalvåret lätt bli sterilt och kyligt. Men oroa dig inte, vi har knepen som gör ditt vardagsrum härligt trivsamt även med en inredning av nordisk design.

Vardagsrumsmattan – välj med omsorg

Under sommaren kan du med fördel ta undan mattan från soffgruppen. Åtminstone om du har ett vackert golv. På vintern, däremot, gör det stor skillnad med en ordentlig matta under soffgruppen. Den ger ett mer ombonat och hemtrevligt intryck, och minskar även på stramheten i inredningen.

När du ska välja matta är det viktigt att du tänker på storleken. Mattan kommer nämligen ge dig ett slags “rum i rummet”, och därför är det viktigt att den är tillräckligt stor. Med en för liten matta kommer soffgruppen kännas otymplig och inträngd.

På mattan ska du få plats med åtminstone frambenen på soffan, ett lågt soffbord och eventuellt också fåtöljer om du har sådana. Hela soffgruppen behöver alltså inte rymmas på mattan, men för att inte kännas för liten bör du kunna placera de främre delarna av soffgruppen på den utan att det känns trångt runt bordet.

Har du ett stort vardagsrum kan det behövas flera mattor, som då skapar ytterligare “rum i rummet”.

Övriga textilier i vardagsrummet

Under den kallare årstiden är vårt behov av att kura ihop oss och krypa upp i soffan med en pläd inte att förakta. Alltså behöver du ha plädar lättillgängligt.

Du kan placera dem på soffan, antingen ihopvikta eller lite slarvigt ihopsamlade för ett mjukare intryck. Har du fåtöljer kan du lägga en pläd där med.

Ett annat sätt att förvara filtar samtidigt som de är lättillgängliga är att ha en ordentlig korg att lägga dem i. Ställ korgen nära soffan under vintern, och ställ undan den på sommaren när den inte behövs. Korgen är i sig själv en del av inredningen som hjälper till att ge en mjukare känsla till rummet när det behövs.