En detalj som gör stor skillnad i vardagen är hur du dukar bordet vid måltiderna. En vacker dukning kan lyfta den enklaste vardagsmiddag till helt nya höjder. Genom att lägga lite tid och omsorg på att skapa en vacker dukning visar du resten av familjen att måltiderna är något mer än bara näringsintag.

Dukningen gör att miljön runt matbordet känns kärleksfull och inkluderande. Det skapar tid och utrymme för samtal, både om maten och om vad som hänt under dagen. För visst är det så, handen på hjärtat, att vi alla ibland glömmer bort måltidens roll som skapare av en gemensamhet?

Använd ditt finporslin även i vardagen

Har du en finservis som du inte använder mer än vid högtidliga tillfällen? Sluta med det! Använd den istället varje dag, trots att den är dyr. Visst, det kanske är en och annan tallrik som går i kras, men du kan å andra sidan verkligen njuta av varenda måltid du äter på din vackra servis istället för att den står och tar upp plats i något mörkt skåp.

Om du inte har något finporslin – börja samla på en servis du tycker om. Det kan låta fånigt, men det är verkligen en helt annan upplevelse att äta på vackra tallrikar än på massproducerat dussinporslin. En servis kan kosta en hel del, men om du tänker på den som något som du kommer använda och njuta av varje dag kanske du kan se kostnaden i ett annat ljus.

En vacker servis inspirerar till spännande mat

Med en vacker servis känns det naturligt att ägna omsorg åt uppläggningen.
Tillaga en köttbit till perfektion i en sous vide, och ge det en härlig stekyta innan du lägger upp det på tallrikarna. Gör en härlig sås från grunden, och dekorera med den. Grönsaker med olika färg och textur skapar en helhet och binder ihop hela anrättningen.

En vardagspasta blir en alldeles fantastisk festmåltid om du istället för att servera den ur kastrullen gör pastaknyten genom att snurra upp dem på gaffeln och placera dem på tallriken. Såsen serverar du ur en såsskål.