Och vinnarna är…

startbildÅrets vinnare av Formex Formidable-prisen har utsetts. Både juryn och folket valde kandidater som lyfter fram hantverk och tradition: Something Design Studios kaffeset Collar och Carina Seth Anderssons skål Spilkum.

Hållbarhet och tradition. Det var två av orden som genomsyrade invigningen av Formex pressfrukost där moderator Pontus Silfverstolpe konstaterade att ”om man inte har ett hållbarhetstänk idag kan man lika gärna underteckna sin konkursansökan” för att sedan resonera kring att Formex är stället där ”framtidens antikviteter föds”.
Orden var också lätta att applicera på de två utställare som vann de prestigefyllda Formex Formidable-prisen. Den fem personer starka juryn valde den italienska duon Something Design Studios – bestående av Daniel Debiasi och Federico Sandri – kaffeset Collar som det allra vassaste alternativet bland de tolv kandidaterna.

Mattias Nieminen Cederberg från producenten Stelton var av förklarliga skäl mycket nöjd.
– Ja, att vinna priset ger en väldigt positiv effekt när man går in i mässan. Man kan inte få en bättre start än så här. Vi kommer dels få en väldigt fin tillströmning till vår monter där vi kan visa upp den här kollektionen, dels kan vi använda det här hela året i vår branding.
Something är relativt nya upptäckter för Stelton, men italienarna har redan visat att de passar väldigt bra in i Steltons vision.
– Kaffe, te och vatten är väldigt viktiga ingredienser för de produkter vi tar fram och Something är verkligen kaffekillar och hade väldigt fina idéer om vad de ville göra åt oss. Det cylinderformade finns mer eller mindre i Steltons DNA, liksom att arbeta i rostfritt stål, och Collar passade perfekt in i det. De tog fram utkast och skisser som vi direkt kände att vi ville gå vidare med.

cederberg

Mattias Nieminen Cederberg, producent på Stelton, vann juryns pris för kaffesetet Collar. 

Cederberg ser Somethings set med kaffekvarn, mjölkvärmare och sockerskål som något man kan använda när man vill gå tillbaka till något mer ursprungligt och – just det – traditionellt.
– Jag tror många, i dessa tider av snabba kaffedrycker, vill gå tillbaka till hantverket och med de här produkterna kan man göra det på ett väldigt stilrent sätt. Där ligger vi helt rätt i tiden både med design och funktion.
Även folket fick säga sitt när det gällde de tolv kandidaterna. Efter en omröstning på Formex hemsida utsågs formgivaren Carina Seth Anderssons tvåpipiga skål Spilkum för Skruf Glasbruk till vinnare av ”Folkets pris”.
– Det känns ju fantastiskt så klart. Väldigt hedersamt, säger Andersson efter att prisutdelningen avslutats.

andersson.jpg

Formgivaren Carina Seth Andersson vann folkets pris för sina tvåfiliga skål, ett samarbete med Skruf.

Andersson ville att Spilkum skulle kännas klassisk och robust.
– Jag arbetar ju ganska traditionsenligt med glas. Då ligger det nära till hands att skapa en skål och att göra den i ganska tjockt glas. Sen lade jag till inte en, utan två pipar, som man också kan använda som handtag. För den är ganska tung.

 

Just skålens enkelhet trodde Andersson möjligtvis skulle kunna tala emot en vinst, men är glad att så inte blev fallet.
– Min skål är ett ganska oansenligt föremål i sammanhanget. Just därför tycker jag det är fantastiskt kul att den uppmärksammas av folket. För min skål är inte den grej här som skriker högst, den är väldigt lågmäld.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex, Formex Formidable, Intervjuer, Studio Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s