Formex Young Designers januari 2017

Äntligen kan vi stolt presentera våra 21 Young Designers som kommer delta på Formex 18-21 januari 2017. Glasets magi, mötet mellan kulturer och patriarkala strukturer inspirerar några av de formgivare som ställer ut på vårens upplaga.

Kristine Lynum Bjerkem är glasblåsare, formgivare och inredningsarkitekt. Hon är utbildad vid Glasskolan i Kosta, Konsthögskolan i Oslo och Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Glasavdelningen, Bornholm. På Formex visar hon glasserien Dom, som består av fem olika glasföremål som alla blivit blåsta i samma form.

”Glaset är för mig magiskt. I tillverkningsprocessen måste den heta massan tämjas, men också följas, och allt måste hända snabbt med bestämdhet, samtidigt med en följsamhet. Det är både mentalt och fysiskt krävande att skapa glasföremål. Värmen, det höga ljudet från ugnarna och verkstaden, de tunga bitarna. Det har lagts ner enormt mycket energi i varenda produkt som kommer ut från en glashytta. En energi som jag önskar bevara så man känner dess starka närvaro när objektet står klart, kallt och stilla i ens vardagsrum,” berättar Kristine Lynum Bjerkem.

 

Boaz Katz och Qian Jiang, Studio Dejawu träffades för tre år sedan när de båda arbetade på Normann-Copenhagen. Qian Jiang kommer ursprungligen från Kina och 2015 grundade han Studio Dejawu Design i Stockholm. Namnet Dejawu bygger på den filosofi som driver och regisserar hans designprocess. Boaz Katz är från Israel och är idag verksam som industridesigner i Stockholm. Hans arbete inspireras av det konstgjorda, det massproducerade och de kompromisser som krävs för att överföra en idé till en verklig produkt.

”Att vi kommer från olika bakgrunder har format vår samarbetsprocess. Trots att vår motivation skiljer sig åt, påverkar den våra smaker så att de kompletterar varandra. Den kommande kollektionen som vi visar på Formex är resultatet av hur våra två kulturer möts i Stockholm,” säger Boaz Katz och Qian Jiang.

 

Den kreativa studion Butler/Lindgård består av Hanna Butler och Karin Olu Lindgård. Duons arbeten befinner sig ofta i gränslandet mellan konst och design, där en tydlig avsändare och handens närvaro är tongivande. Deras produktregister rör sig inom hela designfältet, även om specialområdet är textilformgivning. Detta innebär att de oavsett materialval alltid arbetar utifrån ett textilt perspektiv där material, färg och taktilitet står i fokus.

”Vår kreativa process utgår ofta från en fundering eller ett politiskt ställningstagande. I år presenterar vi bland annat en rad nya produkter från #titsnassproject i vilket vi funderat på hur patriarkala strukturer i offentliga rum bestämmer vilka kroppar och företeelser som representeras och på vilket sätt,” berättar Hanna Butler och Karin Olu Lindgård.

Läs mer om Young Designers på Formex.se

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s