Marmorälskare

Nick Ross 1.jpgSvenske Nick Ross, med rötterna i Skottland, är den sjätte vinnaren av Formex Nova-priset. Lätt att få tag på har han inte varit, sedan den tunga utmärkelsen tillkännagavs under Formex upptakt. Men här är han. Glad över priset, såklart, och med känslan att det kom kommer göra att han uppmärksammas ännu mer på hemmaplan.

­- Jag har inte hunnit tänka så mycket på vad priset kommer betyda, just nu är jag mest överraskad, men det är kul att få uppmärksamhet här hemma också. De flesta av mina kunder finns utanför Sverige, säger Nick Ross om priset som varje år sedan 2011 utses av en expertjury och tillfaller en ung formgivare som är verksam i Norden.

Genomgående för Ross vinnande bidrag är olika stenmaterial och då kanske framför allt marmor.
– Att det blev marmor är mest en slump. När jag pluggade på Konstfack så såg jag en utställning på Medelhavsmuséet som hette ”Vita lögner”, som handlade om att man under antiken ofta målade marmorn, men att det skavdes bort med tiden. Så vår bild av antiken, att så mycket var ren marmor, är inte så korrekt egentligen. Ur den insikten föddes min vilja att berätta med det materialet. Genom marmorn blev jag också väldigt förtjust i att arbeta i sten, just nu arbetar jag mycket med sandsten.

 

Nick Ross

Nick Ross hämtar sin marmor från Carraras marmorgruvor i Toscana. Genom priset kan han nu äntligen åka dit. 

Ross har hittills mest samarbetat med gallerister, men tror att en del av produkterna i vinnarbidraget – som de låga runda ljusstakarna – också kan nå ut utanför de kretsarna.
– Mitt arbete går inte riktigt att producera och sälja på samma sätt som många andras, därför har jag ofta vänt mig till gallerister. Att ta den vägen är också ett bra sätt att utforska på: man ser vad som funkar där och sedan kan det överföras till produktionsnivå.

 

Förutom en monter på nästa Formex och mycket uppmärksamhet får Ross också 50 000 kronor i prispengar, som ska användas till utbildning eller inspirationsresor.
– Pengarna gör att jag kan börja nya projekt med en helt annan utgångspunkt. Jag kan göra mer research och låta processen ta mer tid. Jag skulle till exempel äntligen kunna åka ned till Carrara i Toscana, varifrån jag hämtar min marmor. Vi har pratat i telefon och mejlat och varje gång har vi sagt att jag snart ska komma ned och hälsa på. Nu kanske det blir en höstresa.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s