Mackmyra-pastillen!

Mackmyra pastilles 4

Åttonde mars 2012 var en mörk dag för alla Gävlebor. Det var då den klassiska Läkerolfabriken slog igen dörrarna efter att ägaren Cloetta beslutat sig för att flytta produktionen till Slovakien.

Det skulle dock inte dröja länge innan Gästriklandsmetropolen skulle få tillbaka pastillproduktionen, nu i ny skepnad. Kenneth Wallström, som var teknikansvarig för Läkerol, och fyra andra gamla kollegor startade snart Brand of Gefle och började göra pastiller i klassiska plåtaskar.
– Det har varit en fördel för oss att komma från just Gävle. Det är smakernas stad och många förknippar den med Läkerol, Ahlgrens bilar, kaffe- och kryddproduktion. Just därför var det viktigt för oss att fortsätta produktionen här. När jag växte upp och cyklade förbi godisfabriken så luktade det otroligt gott och jag kommer ihåg hur man tänkte ”de som jobbar där måste ha världens bästa jobb”. Den känslan måste finnas kvar i Gävle.

För att ytterligare förstärka kopplingen till hembygden inledde Brand of Gefle tidigt ett samarbete med en annan av stadens livsmedelsproducenter – whiskymakarna Mackmyra. Tillsammans har de tagit fram tre olika pastillsmaker.
– Det var en idé som vår produktutvecklare Erik hade haft under flera år, men inte fått gehör för på Läkerol. De ville inte förknippas med alkohol, vilket man så klart får ha respekt för. Vi presenterade idén för Mackmyra och de gick i gång på den direkt.

Mackmyra pastilles 2Mackmyratabletten var en av två sorter företaget presenterade i januari, sedan dess har ytterligare fem tillkommit. Och fler blir det.
-Ja, vi har ett labb på firman där vi experimenterar oss fram. Det är en klurig process. Ibland kan smeten smaka gott, men efter processen med torkning så har det hänt något. Man vill ju hitta smaker som dels är bra, dels sitter kvar länge.

Läs mer om samarbetet på Brand of Gefle respektive Mackmyra.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s