Finalist i Formex Nova: Matilda Dominique

matilda

I kväll koras vinnaren av Formex Nova – årets nordiska formgivare. Priset instiftades för sex år sedan i syfte att främja god nordisk design. Fem finalister har valts ut och en av dem är den svenska textildesignern Matilda Dominique. Hennes tyger vävs i en teknik som kallas för våffelväv, som skapar en djupkänsla med starkt arkitektoniskt uttryck.

– Det är en teknik som brukar användas i handdukar, men jag har förstorat upp den. Jag har jobbat med en industriell jacquardmaskin för att kunna väva både stora och små mönster i våfflorna. Strukturen är det intressanta för mig. När jag börjar arbeta vet jag inte vilken produkt det ska bli – själva vävningen får styra, berättar Matilda.

Dina tyger är smått tredimensionella. Hur hittade du ditt formspråk?
– Jag tittar mycket på arkitektur när jag samlar inspiration. Men också på små detaljer i min vardag, som skuggspel eller hur ljuset faller. Hittills har jag mest gjort galleriobjekt och offentliga verk som sålts som konst. Det har nog också präglat hur jag arbetar.

Hur känns det att vara nominerad till Formex Nova?
– Otroligt kul! Det är viktigt att få den här typen av uppmuntran. Jag tycker också det är väldigt spännande att möta en så blandad publik som det är här på Formex. Men hur det går i tävlingen är omöjligt att säga. Vi är fyra formgivare med helt olika uttryck.

Övriga nominerade i Formex Nova 2016 är Hanna Anonen från Finland, Maria Bruun från Danmark, Nick Ross från Sverige och Maija Pouskari från Finland. Priset består bland annat av ett stipendium på 50 000 kr och en egen monter på vårens Formex.

Alla finalister i Formex Nova visas i monter B18:10.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s