”Jag är en vandrande textilhistorielektion”

gunilla axénGunila Axén är omsvärmad här på Formex, det blir kö för att hälsa på henne när hon hållit sitt föredrag om åren som designer. Gamla vänner, kollegor och fans finns på plats, och det blir många kramar och kära återseenden.

Gunila är här för att någon kom på att hon firar 50 år som formgivare! 50 år! Därför är scenen med tillhörande cafée i år döpt efter Gunila allra första mönster, Moln, som hon ritade 1966 parallellt med att hon gick ut Beckmans. Gunilla har förstås massor att berätta, om tiden med de nyskapande textilkreatörerna i 10-gruppen under 70-talet, de randiga barnkläderna för Polarn & pyret, och inte minst de axelbreda powerplaggen för yrkeskvinnor som hon designade under mitten av 80-talet.
– Jag är en vandrande textilhistorielektion, skojar Gunila om sig själv.

Många av hennes mönster känns lika moderna idag som när de ritades, och de finns att köpa i form av exempelvis påslakan, kimonos och barnkläder i bland annat de egna butikerna på Gotland och i Stockholm.
Nya mönster skapar hon på samma vis som hon alltid gjort.
– Jag målar alla mina mönster för hand, det blir snyggast. Ett mönster måste både ha ett starkt innehåll och en stark form, menar Gunila, och det är något som de praktikanter hon väljer att ta emot i sin ateljé får jobba med.
– Jag tyckte ju inte det här var något att fira, då förstår ju alla hur gammal jag är! Men nu när jag är här är det jätteroligt att träffa vänner jag inte sett på länge.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s