Handgjorda borstar – av synskadade

iris hantverk_09A8081.jpg
Historien om Iris Hantverk börjar redan på 1800-talet. I takt med industrialiseringen fick Sveriges synskadade allt svårare att försörja sig. Så 1885 bildades föreningen De blindas väl som arbetade för gruppens rättigheter. Som ett led i detta köpte man upp ett borstbinderi – och snart var Iris Hantverk född. I dag drivs bolaget i privat regi av Richard Sparrenhök och Sara Edhäll. Men grundtanken är fortfarande densamma.

– Alla våra borstar tillverkas av synskadade. Vi jobbar med miljömärkta naturmaterial och klassiska svenska träslag som björk, bok och ek. Så väldigt mycket är sig likt sedan starten. Vi samarbetar även med synskadade i Estland och Finland. Men sen har vi lagt till en del produkter som görs på annat sätt, som brödlådor och grytlappar, säger Sara Edhäll och avslöjar hur man vet att en borste är handgjord ­– du ser metalltrådarna.

Vad går det för trender i borstbranschen?
– Det går nog inte så mycket trender. För oss är det viktigaste att vår design stödjer funktionen, borsten måste ligga rätt i handen. Sen det är klart att de inte ser ut som för hundra år sedan. Men man märker verkligen att vår filosofi ligger i tiden. Det finns ett nyväckt intresse för klassiskt hantverk, med tydligt ursprung och art.

Vad betyder Formex för Iris Hantverk?
– Väldigt mycket. Formex är vår absolut viktigaste mässa försäljningsmässigt. Jag tror att det handlar om formatet. Åker man till Frankfurt eller de andra stora europeiska mässorna blir man lätt överväldigad av utbudet. Du är helt slut efteråt. Men på Formex orkar man gå hem och lägga orders. Det är verkligen stor skillnad – här säljer vi!

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex, Studio Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s