Storstadsodlarens bäste vän

Plantui
– Våra undersökningar visar att det särskilt är tre grupper som uppskattar våra produkter, säger Johanna Siltala och plockar fram en fröpåse som någon gång kommer dyka upp som prunkande pok choy i ett urbant vardagsrum någonstans i världen.

Hon är commercial Director & CMO på Plantui, ett finskt företag som gjort det till sin mission att gröna plantor ska kunna finnas var som helst. Det behövs ingen jord. Det behövs ingen balkong, inga ljusdränkta fönster.
– Dels har vi den avancerade hemmakocken, ler Johanna Siltala. Matlagningsintresserade personer som alltid vill kunna ha tillgång till välsmakande färska örter. Dels är det proffsodlare som vill kunna odla året om, även när klimatet – såsom i Sverige – är bistrare. Och till sist har vi den kanske största målgruppen, folk som bor i en trångt storstadsområde där det faktiskt inte är möjligt på vanlig väg.

Konceptet Plantui Smart Garden använder så kallad hydroponisk odling. Det betyder att man odlar utan jord. Själva den artificiella ljuskällan sorterar ut just de våglängder, framför allt blått och rött, som används vid fotosyntes. Det finns många andra ljusprodukter av den här typen, men med sin patenterade process gör man den här processen väldigt bra. Så bra, visar tester, att Plantui till hösten valts ut för lansering i Tokyo.
– Det är det anrika japanska handelshuset DKSH Japan som har undersökt kategorin för miniträdgårdar för inomhusodling och har gett Plantui det bästa betyget. Lanseringen sker inför julmarknaden i Japan. DKSH har funnits i 150 år och vi är väldigt stolta att finnas med där.

Namnet betyder ”planta” på finska, antar jag?
– Nja. Det är ett slangord för planta på Åbo-dialekt… Sedan har vår holländska agent berättat att ”plantui” betyder lök (på holländska), men det är en annan historia…

Vilken är din favoritkrydda?
– Koriander! Jag är ett stort korianderfan. Men det finns många andra jag älskar, säger Johanna Siltala och sveper med handen över en vägg med allt från thaibasilika och tatsoi till körvel och mynta.

Hmm, jag måste bara fråga: Hatar du jord?
– Oh nej, haha! Verkligen inte. Det är ett komplement till traditionell odling. Min pappa är agronom, så… nej, jag hatar verkligen inte jord. Däremot vet jag att det finns miljöer där den här tekniken är det enda som funkar.

Läs mer på http://www.plantui.com

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Studio Formex och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s