Emma Olbers: ”Skrivbordet har fått en huvudroll”

emma_olbers_i_studion_vid_skrivborde_ansiktet-_foto_alexander_lagergren (kopia)

Göteborgaren Emma Olbers är en av våra mest hyllade yngre designers. Efter studier på Nyckelviken och Beckmans började hon rita möbler för Ikea. 1999 startade hon sin egen studio med Ire Möbler och Asplund som stora kunder. Sedan dess har hon vunnit en lång rad priser, bland annat Årets stjärnskott i Elle Decoration Design Awards 2014. På Formex visar hon den nya skrivbordsserien Ink – sitt första samarbete med Skultuna.

Du brukar designa möbler, hur var det att rita pennhållare?
– Jag har gjort mindre saker förr, men nu var det sju år sedan sist. Den stora utmaningen var att skapa ett nyhetsvärde till rätt pris. Och hitta en teknik som inte blev för dyr. Annars är det inte så stor skillnad mot att rita en soffa. Alla produkter har sina fördelar och problem.

Varför ville du göra just en skrivbordsserie?
– I takt med att vi använder mer digitala prylar så har skrivbordet fått en allt viktigare roll i våra hem. Den har fått en mycket lyxigare och mer framskjuten plats. Det gjorde arbetet extra roligt. Sen tycker jag inte hållarna bara passar till pennor, man kan ha blommor i dem också.

Hur föddes idén till Ink? Var hämtade du inspirationen?
– Jag tänkte på de där gamla mjölkkannorna som brukar stå längs vägarna ute på landet. Hållarna är trycksvarvade i 100-procentigt material och har ingen ytbehandling. Det gör att materialet åldras väldigt snyggt. Man kan smälta ner dem eller låta dem ärvas vidare till nästa generation. Så Ink har en tydlig hållbarhetstanke.

Till sist, du är gästjury i årets Formex Formidable. Hur var det?
– Ganska svårt. De var alla väldigt duktiga på olika sätt. Men hos alla nominerade fanns en stor omsorg om hantverket. Det är något som växer sig allt starkare tycker jag – hantverk som motpol till massproduktion.

Emma Olbers nya serie Ink finns i Skultunas monter B:03:30.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s