Mårten Claesson: ”Själen sitter i detaljerna”

Mårten ClaessonKärleken till de små objekten är tydlig på höstens Formex. Detaljerna får en allt större betydelse för helheten i dagens design. Arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune är ett talande exempel på det. Nu startar de företaget Smaller Objects, som lyfter fram det lilla föremålets betydelse i arkitekturvärlden.

– Det här är en trend som vuxit sig stark de senaste åren. Vi söker efter kvalitet i detaljerna. Du ser samma sak inom matlagning – allt handlar om att hitta bra råvaror. Jag tycker att det har funnits en falsk hierarki inom arkitekturen, där det stora anses finare än det lilla. Men så är det absolut inte längre, säger arkitekten Mårten Claesson.

Idén till Smaller Objects har vuxit fram under lång tid. Claesson Koivisto Rune har jobbat med hus och möbler professionellt, medan man ägnat sig åt de små objekten på hobbynivå. Till slut hade de så mycket material att de inte längre kunde hålla det för sig själva. Första kollektionen bjuder bland annat på en smart kruka för färska kryddor och en stilren skärbräda med greppvänliga kanter.

– Funktionen är viktigast i Smaller Objects. Det är svårt att rättfärdiga ett objekt som bara är snyggt. Samtidigt finns det en story bakom varje pryl. Vårt grundläggande kriterium är att vi bara gör saker som vi själva vill ha hemma. Och för mig sitter själva själen i ett hem i de små detaljerna, säger Mårten Claesson.

Vad ser du mest fram emot på höstens Formex?
– Det är superkul och inspirerande att bara vara här. Jag märkte direkt av en väldigt tydlig kvalitetshöjning så fort jag kom hit. För 15 år sedan var det mycket krimskrams på mässan, men idag märker man hur seriöst alla tar på sin design. Jag är otroligt glad att få vara en del av Formex.

Läs mer på http://www.smallerobjects.com

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Arkitektur, Design, Formex, Intervjuer, Studio Formex och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s