Pappelina firar 15 år på Formex

pappelinaLina Rickardsson har en speciell relation till Formex. Hon började som handvävare och tog kontakt med Dalaslöjden, ett litet väveri i Dalarna, för att få hjälp med produktionen. Egentligen ville hon göra mattor i lin och bomull, men väveriet arbetade enbart i plast.

– Jag blev chockad när jag kom dit. De använde precis samma tekniker sedan 1948 och materialet var så färgsprakande. Då bestämde jag mig för att testa en matta i plast. Men istället för att, som många andra, dölja materialet ville jag att det verkligen skulle synas. Så jag gjorde en stor, tung matta i transparenta plasttrådar.

Mattan fick namnet Ken och ställdes ut på Formex år 2000. Det var Linas första år på mässan med det nystartade företaget Pappelina – och det blev direkt en succé. Hennes avancerade former och starka färger väckte mycket uppmärksamhet. Plastmattan sålde i hela 124 exemplar, medan hennes matta i lin knappt sålde något alls.

– Att väva mattor i plast är ett genuint skandinaviskt hantverk. I många andra delar av världen har de knappt sett tekniken. Men det är ett fantastiskt material – de är lätta att sköta, lätta att placera och ligger perfekt på golvet. Nu jobbar jag bara i plast, säger Lina.

Sedan den första Formexmässan har det rullat på snabbt för Pappelina. Året därpå vann hon Formex Formidable för mattan Bob. I dag jobbar elva personer på företaget och man säljs runt om i hela världen. I fjol fick Lina rentav pris från Svenska Handelskammaren för sina exportframgångar. Särskilt populära är mattorna lite oväntat i Korea.

– Det hade jag aldrig trott, men jag antar att de tycker de är exotiska. Vi säljer väldigt bra i Tyskland och Frankrike också. Nu är nästa mål att försöka slå i USA. De har en lång tradition av heltäckningsmattor där, men de är på väg bort. Så nu ska vi få dem att upptäcka skönheten hos plastmattan istället, skrattar Lina.

Hur känns det att fira 15 år på Formex?
– Det är häftigt. Formex har varit extremt viktig för mig. Det var här allt började och det är här man träffar alla i branschen. Jag vill att Pappelina ska drivas av hjärta – för oss är produkten viktigare än pengarna. Det är den känslan jag vill förmedla här på Formex.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s