”Vi vill inte vara trendiga, vi vill vara aktuella”

Namnlöst-2

– När Note designstudio kom till oss och ville göra ett samarbete, var vi först lite tveksamma, berättar Jacob Bruce, som tillsammans med sin fru Hanna äger och driver Växbo lin.

– De kom upp till fabriken och tittade, men maskinerna går för fullt hela tiden med vår löpande produktion så vi hade svårt att få in något nytt. Men så kom de in i rummet där vår andrasortering hamnar, och när de frågade om de inte kunde få göra något av det kändes det självklart.

Nu har löparna och servetterna i serien Åkerlapp, som blev resultatet av samarbetet, precis fått publikens pris i Formex formidabel-tävlingen och Jacob är glad och lite överraskad.

– Det speciella med Åkerlapp är att varje exemplar, varje servett och duk, är helt unik! Vi sorterar ut de felfria bitarna från andrasorteringstygerna för att sy ihop dem och skapa Åkerlapp.

Inspirationen är hämtad från det gamla bondesamhället, där man lappade och lagade, och namnet syftar även på hur åkerlandskapet ser ut med tegar i olika storlekar där odling i olika stadier pågår.

Hela Växbo lins sortiment tillverkas på fabriken i Hälsingland, och en del sys ihop i byarna runt omkring.

Jacob och Hanna köpte den gamla linfabriken 2006. Hanna hade haft ett extrajobb där när hon gick i skolan, och av en ren slump stötte de en dag ihop med den gamla ägaren.

– Hanna sa att om han skulle sälja, så var vi intresserade – han satte nästan kaffet i halsen!

Jacob pekar på en bild på en vävstol och berättar att just det mönsterkortet är från 1923. Tillverkningen sker enligt gammal tradition, samtidigt som de försiktigt förnyar.

– Vi vill inte vara trendiga, men vi vill vara aktuella. Vi försöker hela tiden hitta nya produkter som passar materialet och som funkar i längden.

Storsäljaren är disktrasan i lin – som när den efter lång och trogen tjänst är utsliten, kan läggas på komposten och så småningom bli jord…

För att nå ut med sina produkter, är Formex en oslagbar kanal, enligt Jacob.

– Formex är vår största försäljningskanal. Vi är ett så litet företag så vi hinner inte åka runt och träffa alla våra kunder, att kunna ses här är perfekt.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s