Nordisk mat och design i möte!

matbild_beskurenNordisk gastronomi och design har nått stora framgångar utomlands de senaste åren. I januari bjuds besökaren på en helhetsupplevelse i den tillfälliga pop-up restaurangen Nordic Eat, där mat och design samspelar utifrån vårens trendtema Nordic Neat. Formex pop-up restaurang är en kombinerad utställning och restaurang som byggs särskilt för besökarna och finns enbart under mässans fyra dagar. Denna gång står designer Jan Rundgren bakom gestaltning och koncept.

– Att lyfta fram det nordiska temat kändes som en självklarhet när vi skapade konceptet till pop-up restaurangen. För tillfället har vi ju en av världens bästa restauranger i Norden, NOMA i Köpenhamn. Vi har också en av världens bästa kockar i svenske Tommy Myllymäki. Den skandinaviska trenden är en av de starkaste inom både inredning och mat, säger designer Jan Rundgren.

– Idag har det blivit allt viktigare att tänka helhet rent konceptuellt när man öppnar restaurang. Det är mycket som ska stämma. Rätt porslin anpassat till maten, rätt musik, bra bemötande och att mat och inredning stämmer med varandra. Vi äter allt mer ute i dag och gästernas krav och kunskap runt mat ökar. Detta känns som en trend som bara fortsätter, menar Jan Rundgren.

På Nordic Eat genomsyras besöket av vårens trendtema Nordic Neat, allt från inredning, komponering av meny till hur maten tillagas och hur den presenteras på tallriken. Samarbetet med köksmästare Thomas Andreasson på Mässrestauranger har varit tätt.

– I mitt första möte med Jan Rundgren berättade han om inramning och koncept och han hade vissa specifika önskemål. Eftersom det är ett skandinaviskt tänk på utformningen, var det naturligt att tänka skandinavisk mat och framför allt skandinaviska råvaror. Samtidigt är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv och tänka på hur restaurangen kommer att se ut. Eftersom inramningen är modern är det också viktigt att tänka på att upplägget ska ligga i tiden. Likaså att det förmedlar ett öppet kök, där man som gäst kan man se kockarna tillaga maten, en samtida känsla. Det är en aktiv och öppen process, säger Thomas Andreasson.

Mässrestauranger är också samma restauratör som ansvarar för Nobelmiddagen på Stadshuset.

Smaklig spis!

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Mat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s