”Mycket retro och murriga färger”

Frida Ramstedt driver en av Sveriges populäraste inredningsbloggar. För Formex Magazine berättar hon om vilka trender som hon tyckte var tydligast på mässan. 

Vilka är höstens tydligaste trender?
– Väldigt mycket retro och murriga färger. Man såg mycket svärta i detaljerna, vilket jag gillar. Det verkar ha skett en slags förändring till mörkare retro snarare än nyretro.  Jag har sett mycket som jag gillar här men jag kommer nog ändå inte förändra så mycket hemma. Det blir nog så när man jobbar med inredning och ständigt får nya intryck. Man blir lite av en ”early rejector” och hinner tröttna på trenden innan produkterna ens har kommit ut i butik. Sen tror jag generellt att vi människor är skeptiska till att göra för stora förändringar i hemmet. Men jag tror vi kommer att våga ta in mer mörkare basfärger ju längre tiden går och succesivt släppa lite av det här ljusa, fräscha som alla vill ha nu.

Hur skulle du beskriva din egna inredningsstil?
– Det här är en svår fråga att svara på men jag skulle nog säga att den är förvånansvärt tråkig. Man får så mycket intryck när man är ute på alla olika mässor och jobb att man vill komma hem till en lugn, intrycksfri plats. Jag skulle inte säga att jag har det minimalistiskt hemma men jag gillar att hålla det neutralt och dras mycket till dansk design. I mitt nästa liv skulle jag vilja bli köpenhamnsbo. Det skulle inte gå för tillfället då jag inte riktigt begriper mig på danska men jag gillar deras fina estetik och det faktum att de värderar hantverk och värnar om miljömaterial.

Hur mycket miljötänk har du när du själv handlar inredning? 
– När jag blev gravid så blev jag allt mer medveten om vad mat och andra produkter faktiskt innehåller och hur det kan påverka en. Det finns väldigt mycket kemikalier i ens hem som man inte tänker på som jag blivit varse om sen jag skaffade barn. Det var även då jag la märke till hur begränsat utbudet faktiskt är när man vill vara både mijlö- och trendmedveten.

Men om man nu inte är så insatt i inredning, vad ska man tänka på när man ska inreda sitt hem? 
– Jag tycker att man ska våga blanda mer vad gäller träslag. Inte bara tänka textilier. Har du ett golv med ljust träslag så varför inte bryta av med en stol i valnöt eller en teakmöbel.

Svåraste rummet att inreda? 
– Det skulle i så fall vara badrummet. Jag tycker att det har börjat komma mycket badrumsdetaljer, som till exempel hängare, toalettrullshållare, som gör det enklare att uppdatera utan att behöva renovera hela badrummet.

Förutom din egen, vilken blogg har bra koll på inredning, vilka läser du själv? 
– När jag började blogga 2005 var jag en av de första i Sverige som hade en inredningsblogg, då brukade jag läsa den amerikanska bloggen Designsponge. De flesta svenska bloggarna som jag läser nu är faktiskt modebloggar. Mode och inredning går hand i hand och jag tycker att modebloggarna ligger ett steg före när det kommer till influenser om material, silhuetter och årtionden som blir moderna och så vidare. Jag gillar verkligen Columbine Smille, i hennes bilder för Gant så blev jag till exempel lika inspirerad av interiören som av kläderna. Elin Kling är en annan favorit och jag har även sett att Sofi Fahrman bloggar mer och mer om inredning.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Mycket retro och murriga färger”

  1. Ping: Höstkläder: Add some Burgundy | Living by W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s