Nils Olsson Hemslöjd ger en underbar lektion i svensk kulturhistoria

Image

När Gun Olsson började berätta om den institution hennes pappa Johannes (Jannes) och farbror Nils Olsson, 13 respektive 15 år unga startade hemma i Nusnäs i Dalarna anno 1928 är det som att lyssna till en saga. På en kvart får vi hela Dalahästens historia till livs. Allt började för cirka 350 år sedan när traktens skogsarbetare satt vid brasan om kvällarna och täljde, framåt 1800-talet kom man på att det vore vackert att måla figurerna de täljt fram. Förebilden var den tidens kurbitsmönstrade kyrkmålningar. Snart blev dalahästarna så eftertraktade att bygdens kringresande nasare kunde använda dem som betalningsmedel för kost och logi på gårdarna där de rum över natten.

Delägaren Gun Olsson har arbetat i familjeföretaget hela sitt liv och har ännu inte tröttnat på de symbolfyllda hästarna som lämnar hennes fabrik i en takt av mellan 400 och 600 om dagen. Dalahästen finns i 22 olika storlekar och fem basfärger. Från början färgades de med blymönja, som egentligen är ett rostbekämpningsmedel. Fast det var giftigt så det har man slutat med för länge sedan. 

– Jag har åtta stora hästar hemma i vardagsrummet. När folk undrar varför Dalahästen blivit så populär vet jag inte riktigt vad jag ska svara annat än att det är något magiskt med den, något som jag inte kan förklara, säger Gun Olsson. 

Den mystiska dragningskraften är förstås bra för businessen. Allt som tillverkas går åt. Cirka 20 % på export, men då stora mängder leveras till våra största flygplatsbutiker och turistinriktade souvenirshoppar hamnar säkert en ännu större andel utanför landets gränser.

2015 står Falun värd för VM i skidor. Nils Olsson hemslöjd har fått en jätteorder. Tio stora trähästar till själv skidstadion, en 170 cm hög specialdesignad variant som ska signeras av alla deltagare och efter evenemanget ställas ut på torget i Falun. Plus olika hästar till alla sponsorer och deltagare och de bäst placerad och naturligtvis souvenirer. Minst 10 000 totalt.

– Vi har redan börjat produktionen, två av specialhästarna är levererade: en till Prins Daniel och en till Marcus Wallenberg. 

Nils Olsson Hemslöjd har 12 personer sysselsatta på fabriken, det ska sandpappras och lackas och behandlas. Dessutom sitter det ett fyrtiotal personer runt om i bygden och täljer i sina hem. Målningen utförs av sammanlagt sju kvinnor. Fyra sitter hemma och tre på fabriken. Kristina Hed, som följt med till montern på Formex, berättar att det tar ungefär fem minuter att måla en normalstor häst. Alla blir unika.

Många undrar om en såpass självgående verksamhet som Dalahästtilverkning verkligen behöver vara med och synas på Formex?

– Visst gör vi det. Själv har jag varit här sedan början av 1980-talet. Alla vet om att vi finns, men vi kommer för att träffa kunder, flera av dem kommer långväga ifrån, många tyskar och amerikaner. 

Om man skulle råka hamna i Nusnäs får man då komma in och titta på tillverkningen?

– Alla är så välkomna så! 

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s