Skultuna – 407 år i bara mässingen

Enligt försäljningsdirektör Pär Berglund är Skultuna Mässingbruk ett av världens äldsta företag i kategorien ”Hålla sig till Originalverksamheten”. Sedan 1607 har man tillverkat mässingprodukter för kontor och hem. Pär visar först en kontorsljusstake, som ser likadan ut som den gjorde vid lansering 1627! På den tiden var stearinet dyrt, varför ljusstaken är försedd med en fiffig manick som reglerar ljuset så att det håller sig brinnande till slutet av stumpen i ordets rätta mening går upp i rök. 

Alla som vet vad mässing är räck upp en hand! Helt rätt: en legering av 70 % koppar och 30 % zink. Och alla som vet var anrika Skultuna ligger? En mil utanför Västerås.

Dock: bara för att det är ett närmast antikt företag vilar man inte på gamla lagrar utan blicken är riktad framtåt. Idag arbetar man med några av Sveriges mest namnkunniga formgivare och arkitekter. ClaessonKoivistoRune har till exempel skapat skålar och lyktor ( lilla ljuslyktan ”Kin” är företagets storsäljare nummer ett). Tomas Sandell har ritat konceptbutiken på Grev Turegatan 18 i Stockholm och är lite av vår husarkitekt, säger Pär Berglund. Allra coolast just idag är nog i varje fall Monica Förster.

– Ikväll får hon ta emot tidningen Wallpapers Award i San Francisco, meddelar försäljningsdirektören så där lagom modest. För krukan ”Krukan” eller ”The Pot” som den heter på engelska. Det är stort.

– Skultuna älskar Formex och hoppas att kärleken är ömsesidig, tillägger Pär Berglund helt spontant. Vi behövde inte ens vrida om armen på honom…

Image

 

Pär Berglund med Monica Försters skapelse krukan Krukan, som ikväll får pris i San Fransisco!

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s