Kristina Stark vinnare av Formex Formidable

Kristina-halvportratt

Vinnaren av Formex Formidable 2014 är formgivare Kristina Stark med stengodsserien Botan. Serien har fått sitt namn efter Botaniska trädgården i Lund som i folkmun kallas Botan. Här bor och verkar Kristina sedan 2009 efter 20 år i Stockholm.

Botan består av en Vattenkanna och två vaser. Vattenkannan är en funktionell produkt som tål att stå framme, nära till hands för blomkrukorna. Vaserna finns i två olika storlekar och är utformade för en solitär blomma. Botan finns i tre glasyrer; vit, svart och grå.

– Att vinna Formex Formidable är ett fantastiskt erkännande. Det ger mig kraft att arbeta vidare, både som formgivare och producent, säger Kristina Stark.

Formex Formidable juryns motivering:

”Formen påminner om den gamla oljekannan i plåt. Men här uppdaterad för vår tid till vas och vattenkanna i stengods. Att industriformgivaren Kristina Stark studerat skulptur förvånar inte. Hennes objekt har tydlig identitet och stringent form. Botan blir ett utropstecken för fönsterbrädan! 2014 års Formex Formidable går till ett litet, svenskt designföretag som vill skapa ting för vardagen och vars formgivare vet att reduceringen är en ständig utmaning. Att lägga till är enklare än att dra ifrån.”

Kristina Stark är utbildad industridesigner vid Konstfackskolan i Stockholm samt vid Central Saint Martins College for Art and Design i London. Under många år har hon arbetat med formgivning för hemmet, köket och bordet. Bland uppdragsgivarna finns bland andra Design House Stockholm, Boda Nova, Höganäs Keramik och Gense. Idag arbetar hon både som formgivare och producent under egna varumärket Design: Kristina Stark.

Formex Formidable är Formex eget pris för inredningsdesign. Tävlingen omfattar 20 stycken nominerade föremål och följande kriterier måste vara uppfyllda för att bli nominerad: produkten ska ha ställts ut på Formex vår eller höst innevarande år. Den ska vara ny fö r året, bedömas efter designhöjd och vara tidstypisk.

Formidable-18

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s