Muminmingel med Mark

wpid-1376578914699.jpg                            Mumintrollet tillsammans med UNICEF-ambassadören Mark Levengood, det är Mark till höger.

Att det med anledning av att Tove Jansson skulle fyllt hundra den nionde augusti nästa år   ordnats en jubileumsutställning till hennes ära har vi uppmärksammat tidigare här på Formex Magazine. Idag var det premiärvisning av utställningen. Vi blev begeistrade. Inte bara av sakerna som visades, utan minst lika mycket av det behjärtansvärda samarbetet med UNICEF, världens största barnrättsorganisation. En stor del av intäkterna från produktförsäljningen går nämligen till organisationens arbete. Helt i Tove Janssons anda. Hon brann för barn som hade det svårt och hennes första bok – Småtrollen och den stora översvämningen –  som kom ut 1945, visar med all tydlighet hennes engagemang och hur fruktansvärt illa hon tog vid sig av barnens lidande under Andra Världskriget. Sedermera utvecklades engagemanget till en önskan om att alla barn i världen ska ha rätt att lära sig läsa och skriva.

– Idag finns det 57 miljoner barn i världen som nekas utbildning. En förlust för hela mänskligheten, förkunnade Mark Levengood, när han framträdde i samband med det mingel som anordnades under torsdagseftermiddagen.

Levengood är sedan 2008 ambassadör åt UNICEF och berättade vidare att i just det aktuella projektet är fokus inställt på fattiga barn i  Mongoliet.

– Det hade Tove tyckt väldigt mycket om, tror Mark när vi får en liten pratstund. Jag har inte varit där, mina uppdrag och resor styrs helt och hållet av UNICEF:s önskemål. Av varje insamlad hundralapp går 85 kronor direkt till barnen, så det finns ingen plats för några extravaganta utflykter. Men jag hoppas få komma dit på besök.

Vem i Muminfamiljen är du?

– Intressant fråga… Med livets gång har jag nog utvecklats från Mumintrollet till någon slags emul. Jag har blivit mer och mer nördig av mig. Fast jag försöker behålla den muminska öppenheten till livet.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s