Sagolik gästutställning med Elsa Beskow-motiv

 

catharina_kippel

När Designhouse Stockholm för en tid sedan blev kontaktade av Bonnierförlagen med en förfrågan om man kunde tänka sig att sätta ihop en kollektion bruksföremål med motiv hämtade ur Elsa Beskows figursprakande sagovärld visste man praktiskt taget på direkten vem som skulle passa alldeles ypperligt för det ärofyllda uppdraget. Formgivaren Catharina Kippel har samarbetat med Designhouse Stockholm ända sedan 1995 och tack vare ett ivrigt utbyte av idéer och förslag under årens lopp känner man varandra väl. Inför sommaren lanserades den första gruppen muggar, brickor och handdukar och om några dagar premiärvisas julens produkter i en egen utställning här på Formex.

– Jag har fritt fått välja ur hela Elsa Beskows bildmaterial, porlar Catharina lyckligt, vilken fantastisk skatt! Det har varit ett härligt jobb.

Till sommarens samling hämtade Catharina Kippel motiv ur sagorna Blomsterfesten i Täppan, Tant Bruns Födelsedag, Lasse liten i trädgården och Sagan om den nyfikna abborren. Till julkollektionen, som är kompletterad med julgranskulor, glöggmuggar och bäddset, har Catharina hämtat inspiration från ännu fler sagor och dikter.

– Olles skidfärd, Sov du lilla videung, Tomtebobarnen, Hattstuga, Duktiga Annika, Petter och Lottas jul och Årets saga, fördelade på de olika produkterna, berättar Catharina.

– För mig är detta nostalgi, igenkänning och samtidigt helt ny design. Kombinationen är väldigt lyckosam och något alla människor kan ta till sig, fortsätter Catharina Kippel, som inte bara formger föremål i sin ateljé ute i Gustavsberg. Hon kan dessutom titulera sig konsthantverkare, konstnär och skulptör. Att bygga mönster har alltid roat henne och med Elsa Beskow och Designhouse Stockholm (som är unik distributör) finns ett sammanhang där allt faller på plats.

Beskriv din egen relation till Elsa Beskows sagor!

– Jag växte upp med dem och har läst många av dem. Jag minns det som att man drömde sig in i den där fantasivärlden. Alla var snälla, även om det fanns ett och annat hemskt och läskigt troll så kändes helheten varm och trygg. Nu känns det fint att ta en värdefull del av det svenska kulturarvet in i 2000-talet.

 

 

 

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s