Trendzone: ismer i kubik

 

 

 

 

 

Lotta Ahlvar ModerÜdet.jpgSvenska Moderådets vd Lotta Ahlvars samarbete med Formex sträcker sig gott och väl tio år tillbaka i tiden. Nu gör hon sin andra Trendzone för mässans räkning. Vi har smygtittat och konstaterar att det är ismer som gäller inför nästa år: maximalism – less is bore, överdåd och maximal synlighet, formalism – betonar form före funktion, materialism – fokus på olika material och ytor, eklekticism – en salig röra blir en ny skön stil.

Mycket ismer blir det?

– Det övergripande temat eklekticism är jättebra. Det handlar om olika stilblandningar och vi har lekt mycket med orden, det är inte alltid som man tror, medger Lotta Ahlvar så där lite lagom kryptiskt. Själva Trendzone har dessutom en egen ism som huvudtema: kubism. Fast det hade lika gärna kunnat heta ”Living in a box”, vi bygger med stora byggklossar och funderar just nu på hur vi ska lyckas hissa upp ett stort cementblock några meter upp i luften!

Hur bär du dig egentligen åt för att alltid åstadkomma så lyckade och inspirerande installationer?

– Oj. Det är ju ett roligt uppdrag och projektledarna på Formex är alltid öppna och positiva. Inga idéer är för galna att prova.

Din egen favoritism?

– Eftersom jag gillar att blanda nytt och gammalt, fult och fint känner jag mig väldigt hemma i eklekticismen.

Hur skulle en ”Lottaism” se ut?

– Rätt mycket antikt med allt möjligt från allmoge och finfunkis till designföremål. Det får man spara till! Jag gillar när saker har ett eget uttryck.

Du måste ha sett en hel del när det rör sig om inredning, när blev du senast förbluffad?

– Jag tappade faktiskt hakan i somras när jag besökte en fantastisk svensk sommarvilla från 60-70-talet. Den hade bl a en inomhuspool med tak som kunde rullas av. Wow. Så visst blir man tagen ibland. Så kan det vara med prylar också. Jag tycker man ska gå in i mässmontrarna och prata med utställarna. Deras saker kan ha multifunktioner eller vara ekotillverkade eller ha någon annan historia att berätta.

Retro verkar vara på modet även inför 2014; vad säger det egentligen om vår samtid och framtid?

–Dels att det är lite oroliga tider och många av de starka designmärkena lutar sig tryggt mot klassiker och gräver i sina egna arkiv. Det är tydligt. Få vågar experimentera. Samtidigt är det ett utryck för kvalitet och individualism. Många produkter har en ny design men flirtar med olika decennier. Möbel-och inredningsvärlden är bättre än modevärlden på att tolka retro, som ju är en dominerande trend överallt.

Men är det då inte lite synd om alla unga designers som vill skapa något nytt?

– Nej, de älskar det här. Det finns ett jättestort intresse bland unga människor att läsa stil-, konst- och modehistoria. De vill veta mer om vad som ligger bakom.

Slutligen: vad ser du mest fram emot inför kommande Formex?

– Alla möten med människor ”IRL”. Det är det bästa med alla mässor!

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Trendzone: ismer i kubik

  1. gertrude pederson skriver:

    Mycket bra !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s