Hej Björn på Materialbiblioteket, berätta vad ni gör!

Björn Florman och Oliver Schmidt jobbar på Materialbiblioteket på Stockholmsmässan. Formex har gjort en intervju med Björn inför kommande mässa där Björn och Oliver även kommer att hålla föreläsningar.

Materialbiblioteket_bloggen

Materialbibliotekets showroom
Foto från Materialbibliotekets hemsida

Nu är det bara en vecka kvar innan Formex startar och temat är ”Eclectic Touch” som betyder att man kan mixa och matcha mellan färger, material och mönster. Någon kommentar om det?

– Eclectic Touch är ett alldeles utmärkt tema som passar innehållet i vår föreläsning perfekt! Föreläsningen har fått rubriken ”Tillverkningsmetodernas tid är här” eftersom vi ser hur designer och produktutvecklare söker inspiration genom att lära sig mer om just tillverknings- och bearbetningsmetoder. På det sättet vill man överraska med oväntade material bearbetade på ett sätt att som leder till att de kan dyka upp i oväntade sammanhang. Det handlar väldigt mycket om att mixa material och tillverkningsmetoder.

Hur skiljer sig mässorna åt på Stockholmsmässan i form av besökare – vad får ni för typ av frågor?

– Materialbiblioteket är mycket aktivt under mässor som Formex, Stockholm Furniture & Light Fair och Nordbygg. Kortfattat kan man säga att besökaren under Formex ägnar sig åt en lite mer småskalig produktion medan de som besöker oss under Stockholm Furniture & Light Fair och Nordbygg arbetar i större sammanhang som till exempel inom fordonsindustrin och med att rita stora byggprojekt.

Vilka är det som besöker Materialbiblioteket och vad behöver dom hjälp med?

– De vanligaste besökarna i Materialbiblioteket är arkitekter, industridesigner och produktutvecklare. Även om de arbetar med väldigt olika projekt har de något gemensamt: De vill hitta material och få tips om lämplig tillverkningsmetod. Inspiration och information som rör val av material helt enkelt!

Men kan privatpersoner få hjälp av er?

– Materialbiblioteket är inte öppet för privatpersoner. Vi vänder oss enbart till yrkesverksamma som arkitekter, industridesigner och produktutvecklare.

Ni har över 2000 exempel på materialprover i er utställning, vilka material är vanligast att man använder?

– Jättesvårt att säga… men de senaste åren har plast varit det materialslag som väckt flest frågor.

Hur har ni byggt upp materialbiblioteket, hur får ni tag på nytt material?

– Vi har sedan starten 2005 sett till att samla in material och exempel på bearbetningsmetoder som utifrån ett designerperspektiv är intressanta. Till en början var vi tvungna att mer eller mindre tjata på de företag vi tyckte var relevanta. Nu, åtta år senare har många företag som tillverkar eller distribuerar material insett att designer är en viktig målgrupp och att de kan nå dem genom att visa sina material i Materialbiblioteket. Förutom att hålla koll på marknaden i Sverige besöker vi regelbundet mässor utomlands. Ett annat sätt att få in nya material är att samarbeta med forskningsföretag.

Finns samarbeten med andra ”materialbibliotek” i världen?

– Det finns materialbibliotek runtom i världen. Vi samarbetar dock inte utan vi koncentrerar oss på att visa material där det finns en svensk eller i alla fall en Skandinavisk representation. Vi tycker att det är bra för både svensk produktion och svensk produktutveckling. Våra besökare ska inte behöva gå över ån efter vatten.

Vad visar forskningen på, vad kommer vi ha för material i framtiden, om sådär 10 år…?

– Framtida materialtrender kan man prata länge om! En hel del kommer vi att ta upp på föreläsningarna under Formex. Men så mycket kan jag säga att plaster, vare sig de är tillverkade av förnyelsebara råvaror eller inte, kommer att användas mycket som konstruktionsmaterial om tio år. En stor anledning till det är att de är så tacksamma att återvinna utan att det kostar så mycket energi.

Det är snart jul! Personliga tips, vad borde man hänga för oväntat i granen i år, material, form, tema te x?

– Granen?!!! Jag hörde att kungsgranar med ”Disney-look” är heelt ute. Den trendmedvetne väljer en närodlad svensk gran som barrar. Därför tänker jag köpa en otrendig Disney-gran som jag klär med röda glaskulor och kulörta lyktor som blinkar. Piff och Puff liksom. Jag räknar kallt med att den blir billig.

Tack så mycket för intervjun och lycka till på Formex och föreläsningarna om ”Tillverkningsmetodernas tid är här!”

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex, Intervjuer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s