Shoppa som Richard Gere

wpid-2013-07-11-16.28.46.jpgwpid-2013-07-11-16.27.32.jpg

De första veckorna i juli invaderas nordvästskånska Båstad av tiotusentals besökare, många kommer för att titta på tennis, andra för att bada. Men på Tennisstadion och stranden får inte alla plats, så vad hittar resten på? Shoppar så klart! Utefter ortens intensivt trafikerade huvudstråk Köpmansgatan är det tätt mellan boutiquerna; allt från kläder, skönhet och inredning till Sveriges mysigaste bokhandel. Dock är det en liten stump av en helt annan gata som får smäktande hemförgyllningshjärtan att slå frivolter av köplust.

På sällsynt vackra och pittoreska Agardhsgatan förflyttar man sig gärna i makligt tempo och därför kan den korta promenaden mellan Märta Måås–Fjetterströms förnäma mattväveri på nummer 9 och ljuva antikvitets– och interiörbutiken KISEK på nummer 43 ta betydligt längre tid än avståndet i praktiken kräver.I vävsalarna hos Märta Måås–Fjetterström vill de femton väverskorna helst sitta i fred, så vi får nöja oss med att fotografera ingången till de rum som så aktningsvärt bevarar av en viktig del av det svenska kulturarvet. Märta Måås textilier finns idag över hela världen. Mattor och gobelänger som bär hennes namn pryder väggar och golv på institutioner som bl a Metropolitan Museum of Modern Art i New York, Louvren, FN, biblioteket i Alexandria och Stockholms Konserthus samt svenska ambassader och kungahus.

wpid-2013-07-11-16.17.08.jpgwpid-2013-07-11-16.12.53.jpg

Inte riktigt lika namnkunnig som sin nästgranne har Agardhsgatans andra kvinnliga konsthantverksstorhet blivit. Greta P:son Digman flyttade sin möbel- och konsthantverksbutik KISEK från Malmö till Båstad i mitten av 1940-talet. Idag är det barnbarnet Malena Digman som sköter butiken, uti vilken föremål från vitt skilda epoker blandas med nyproducerade textilier i farmoderns älskvärda mönster. Finare rullgardiner får man till exempel leta efter. Gretas konstnärskap och hantverksskicklighet förvaltas av flera systrar Digman; Malenas storasyster är prisbelönta barnbokillustratören Kristina Digman (vars alster finns till beskådande och försäljning i affären) och lillasyster Nina Digman har en egen tapetsörverkstad i lokalernas bakre regioner.

– Farmor var en av de första i landet som arbetade med batik, berättar Malena, och hon var en duktig konstnär. Astrid Lindgren ägde två tavlor som Greta hade målat. Det finns flera kända namn på KISEK:s kundlista: Ingmar Bergman och Margareta Krook har varit här och handlat.

– Men det var innan min tid, påpekar Malena försynt. Fast när en annan filmpersonlighet av rang kikade in i affären fanns jag minsann på plats. Det var den amerikanske stjärnan Richard Gere som hälsade på under sitt famösa Bjärehalvöbesök för några år sedan. Han blev så begeistrad av butiken att han började hjälpa till med försäljningen, minns Malena med ett skratt.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Shoppa som Richard Gere

  1. Missa inte KISEK och dom härliga systrarna Digman om ni är i Båstad! Det är vi på Tobex som trycker Malenas fina rullgardiner! Vi trycker även tyg till kuddar, bonader och metervara!

  2. Ping: Formex Magazine bloggar om Kisek | Inredningshjälpen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s