Från Ö till Ö – inspirerande utställningar i Sommarstockholm

Man skulle med visst fog kunna påstå att det denna sommar sveper en eklektisk våg över Stockholms museum och konsthallar. I dagarna premiärvisades utställningen Home Sweet HomeLiljevalchs, som fram till den 15 september förvandlats till en bostad. 12 rum fyllda av originalföremål från en yvig samling svenska och internationella designikoner. Här möts vi av en färgsprakande kaskad, där olika stilar blandas med elegant och prestigelös finess. Möbler, textilier, belysning, konsthantverk, bruksföremål och slöjd. En lustfylld ochinspirerande utställning som helt klart är värd en spårvagnstur ut till Kungliga Djurgården.

wpid-2013-06-27-13.12.27.jpgwpid-2013-06-27-13.13.14.jpg

För att nå nästa anhalt på vår lilla museum- och konsthallstur är det en annan bro man måste ta sig över. Vi ställer kosan mot Skeppsholmen där Arkitektur och Designcentrum (f.d Arkitekturmuseet) står som värd för redan mycket omskrivna och bejublade The Fashion World of Jean Paul Gaultier. Även här kan man snacka om lustfylla! Exposén över Haute Couturens egen Cajsa Warg lockar fram breda leenden och höjda ögonbryn hos besökarna. De makalösa kreationerna, de klassiska modebilderna och inte minst utställningens ”levande” tredimensionella skyltdockorna, med designern själv i spetsen, gör att man gärna dröjer sig kvar.

wpid-2013-06-15-11.55.12.jpgwpid-2013-06-15-11.57.18.jpg

Vägg-i-vägg med monsieur Gaultier slår Moderna Museet nu på lördag den 29 juni upp portarna till Pop, Konst, Design – med objekt som sträcker sig från tidigt 50-tal fram till 70-talets början. Vi besökte den välbesökta vernissagen i veckan, tyvärr rådde det av upphovsrättsliga skäl fotoförbud, men desto större anledning att själv ta sig dit. Fräck, färgstark och lekfull beskriver bra vårt intryck av denna urforskning av dialogen mellan popkonst och design. Här samsas verk av bl a konstnärerna Richard Hamilton, Andy Warhol och Ray Lichtenstein med designföremål från t ex Charles och Ray Eames, Ettore Sottsass och Studio DA.

Millesgården ute på Lidingö ställer den internationellt renommerade svenske modetecknaren Mats Gustafson ut valda stycken ur sin trettioåriga karriär. Fashion, Figures, Faces innehåller verk för några av världens främsta modehus och ledande modemagasin.

Alla dessa tre utställningar pågår fram till 22 september, så det är gott om tid. Lite knappare marginal har den som vill ta båten (eller bussen eller bilen) ut till Artipelag, den vackert belägna konsthallen ute på Värmdölandet. Där heter sommarens utställning Ett, två trä (håller på till 21 augusti). Här har ett antal framgångsrika och aktuella svenska formgivare tagit träet till nya höjder. Ett roligt inslag är att man kan boka in en övernattning i en trädkåta ute i Artipelagskogen.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s