Pecha kucha

PechaKucha_Claes Kanold

Pecha kucha föddes på ett arkitektkontor i Tokyo vintern 2003. Pecha kucha är ingen mangafigur utan ett helt genialiskt presentationsformat. Att det på tio år har spridit sig till över 600 städer är ett faktum som talar för sig själv. En Pecha kucha består vanligtvis av runt tio talare som var och en visar 20 olika bilder i 20 sekunder. Ämnena varierar, men det borde vara obligatoriskt närvaro för alla människor med seriöst intresse för formgivning och design, konst, foto, arkitektur och kultur.

I Stockholm håller Pecha kucha till på Berns och primus motorn heter Richard Prime, en spetsfundig engelsman med brett kunnande inom detta kreativa universum. Bara att lyssna på hans mellansnack är värt halva entréavgiften (som visserligen bara är 50 kronor och gratis för alla medlemmar i Svensk Form, så det var kanske lite taskigt sagt, men ni förstår vad vi menar). Senaste Pecha Kucha på Berns i Stockholm ägde rum i slutet av april, i Kammarsalen. Kvällarna inleds alltid med lite mingel och den som vill tar en öl eller ett glas vin. Klockan 20.20 hälsar mr Prime alla besökare och presentatörer välkomna och så sätter det igång. Tempot är högt, föreläsarna fokuserade och det hinner aldrig bli tråkigt. Tvärtom: det är oerhört roligt, intressant, inspirerande och lärorikt. Aha och haha om vartannat.

Bland talarna senast märktes bland andra f d chefen på Röhsska i Göteborg Ted Hesselbom, som nyligen tagit över som ledare för Sigtuna Muséer. Första utställningen under hans regi handlar om prinsessor och ser ut att kunna bli väl värd en utflykt. Direkt från tryckpressarna och Handelshögskolan kom Jenny Lantz med sin nya bok Trendmakarna. People to peoples Martin Willers visade upp sin byrås genomskinliga högtalare. Vi fick höra om personlig cykeldesign och berättelsen om svenska miljöspisen Ezystove som underlättar hushållsarbetet för hundratusentals familjer i Afrika. Våra hjärtan värmdes av många av estradörerna och deras prestationer, men häftigast var nog Erik Olovsson och hans designbuss. Erik reser land och rike runt och träffar människor och utför designuppdrag åt allt från lantbrukare till skateboardkids.

Nästa Pecha kucha på Berns är 13 juni. Är man i Malmö 29 maj hålls Pecha kucha på Moderna museet. Göteborgs trettiosjätte Pecha Kucha genomförs på Park Lane 14 augusti.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s