Traditionsrikt väveri med spjutspetskompetens

wpid-2013-01-19-15.03.09.jpgLinneväveriet Viskaform/Ekelund i Horred, mitt emellan Borås och Varberg, har sina rötter så långt tillbaka i tiden som 1692. Idag är väveriet ett av de modernaste i Europa.

– Rationell produktion är en förutsättning för att behålla verksamheten i Sverige, konstaterar vice vd Kent Vikingsson. Vi är 35 anställda och omsätter 40 miljoner kronor. Hälften av produkterna (exklusiv hemtextil) säljs i Sverige, hälften exporteras till våra nordiska grannar samt Tyskland,, Italien, USA, Kanada, Japan och anmärkningsvärt nog Kina.

Viskaform/Ekelund har en unik vävteknik, utvecklad av styrelseordförande Christer Ekelund och företagets egna tekniker. Det är det första nya vävsystemet i branschen på tusen år och man har tagit patent på alla stora konsumentmarknader i världen. Tekniken är en form av jaquardvävning och Kent Vikingsson beskriver den som en teknisk revolution. Utan att gå in på detaljer rör det sig om att man kan producera tusentals olika mönster på samma standarduppsättning, tack vare att man lyckades fundera ut en bindning som gör att trådarna inte går av. Uppfinningen förärades med Årets Tekopris 2011.

– Och 2009 fick vi priset för vår luktfria diskduk i bomull och bambuviskos. Det är bambufibrets naturligt antibakteriella konsistens som är förklaringen till att duken håller sig fräsch i mellan tre och sex månader.

Inte att undra på att det är full rulle i montern.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s