Frau Furtenbach berättar historier och hyllar vackra vardagsord

AD:n och formgivaren Karolina Furtenbach visar upp en liten näverkorg fylld med hundratals små tyglappar i olika mönster. ”Farmor Frida i Älvsbyn hade nog en plan  med de här” tänkte Karolina. ”När jag hittade dem i hennes hem efter att hon gått bort bestämde jag mig för att göra något eget av dem”. 

Sagt och gjort. Frau Furtenbach tog användning av sin yrkeskunskap och satte digitalt ihop utvalda bitar i mönster som hon sedan överförde på andra produkter. Brickor och grytunderlägg och annat användbart. Med varje föremål följer en liten historia, som gärna får berättas vidare många generationer framåt i tiden. Vi är säkra på att farmor Frida ler stolt ifrån sin himmel.

Och så var det det här med att hylla vackra vardagsord?

– Jag har ju mina rötter i Norrbotten och tycker att de pratar så vackert. Så jag skapade en kollektion jag kallar ”Pijtmåle” där jag valde ut ord som jag sedan lät trycka på disktrasor, kökshanddukar och frukostbrickor.

Nu presenterar du en rykande färsk nyhet? 

– Ja, samma idé fast på stockholmska. Det är en dialekt med oförtjänt dåligt rykte.

Vilket är det vackraste stockholmsordet tycker du?

– Tricken är fint. Det betyder tunnelbana. Eller varför inte nållåtta. Stavat just så.

Om Formex

Formex - the largest meeting place for Nordic interior design, details and gifts. Formex started in 1960 and is held twice a year, in the beginning of January and in the end of August. We have more than 800 exhibitors per fair with products within interior design, fashion and accessories etc. The fair brings together national and international buyers, agents, designers, producers and media from all over the interior design and gifts industry. Each fair we have over 23,000 visitors and about 800 media representatives. Besides the opportunity to do business, the fair gives visitors information about trends, inspiration and knowledge in the form of exhibitions and lectures. www.formex.se twitter.com/formex
Det här inlägget postades i Formex. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Frau Furtenbach berättar historier och hyllar vackra vardagsord

  1. Ping: Formex: rykande färska dialektnyheter från Frau Furtenbach

  2. Ping: Formex – så mycket yta, så mycket innehåll. | frau furtenbach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s