Skapa din drömträdgård

Om du är inredningsintresserad, men känner att du börjar bli färdig med hem är det dags att ta nästa steg. Nämligen: skapa dig en drömträdgård!

Vi är många som älskar inredning och design inomhus, men som inte har jättemycket koll när det kommer till trädgård. Men det gör det hela så mycket mer spännande! Tänk att en helt ny värld väntar på att du ska upptäcka den.

Att göra om, eller anlägga en helt ny trädgård är ett stort jobb. Det krävs mycket planering, och det kommer behövas mycket omvårdnad när själva anläggningsarbetet är klart och du ska få växterna att trivas och frodas.

Använd dig av ordentliga redskap när du arbetar, så går arbetet både fortare och blir bättre. Du kan hyra grävmaskiner och göra markarbetet på mycket mindre tid än om du skulle grävt för hand, till exempel. Och låt oss vara ärliga – det är bättre att lägga tid på det som är roligt än sånt som måste göras.

Lär dig mer om växter och dig själv

Om du inte kan speciellt mycket om växter är det bra att utgå från dig själv när du ska planera din drömträdgård. Hur mycket tid är du beredd att lägga på din trädgård? Vill du ha en lättskött yta där robotgräsklipparen är den enda som behöver jobba, eller kan du tänka dig att rensa ogräs, vinterförvara och avhärda växter, beskära buskar och klippa häckar?

Det här låter kanske som en jobbig övning i självkännedom, men det är faktiskt grundläggande fakta för vilken trädgård du ska skapa. Vill du inte ägna någon tid åt den, utan bara njuta av en god bok i hängmattan så är det en helt annan trädgård du ska tänka dig än om du vill ägna varje ledig minut åt att ta hand om dina växter.

Planera

När du väl vet vad du har att jobba med i form av din egen insats är det bara att skaffa en trädgårdsbok och börja drömma loss! Alternativt köpa färdig gräsmatta på rulle och en robotgräsklippare.

Färgmatchade rabatter, som passar med husets färg. Olika höjder, blomningstider och lövverk. Klätterrosor längs stuprören, en pergola med andra klätterväxter, och kanske massor med dahlior för att få en riktigt prunkande och högväxt trädgård?

Om du är road av trädgårdsskötsel är vårt näst bästa tips att låta det hela ta tid. välj några favoriter och börja med, och utöka sedan både rabatter och växter efter hand. Att starta med allt för mycket kan vara överväldigande och då kan det bli pannkaka av alltihop.