Renovera ditt hem varsant och bevara ursprungliga stil

Idag har väl snart sagt hela Sveriges befolkning renoverat sitt hem, känns det som ibland. Ibland kan denna renoveringsiver slå över, och plötsligt blir det helt fel istället för sådär lantligt charmigt som det var tänkt.

När du ska renovera, tänk på att inte renovera bort husets stil. Ett funkishus till exempel, gör sig inte så bra med lantligt charmiga detaljer eller snickarglädje. Låt husets ursprungliga stil sätta tonen för både renovering och eventuell tillbyggnad.

Och alldeles oavsett vilken stil det blir, se till att du använder ordentliga verktyg! Har du inte egna så kan du hyra. Det finns exempelvis maskinuthyrning i Stockholm som du kan kontakta. Det finns inget tråkigare än att renovera med undermåliga verktyg, och dessutom blir resultatet inte lika bra som med ordentlig utrustning.

Planera, planera, planera!

Det absolut viktigaste i hela renoveringen är att planera allting. I detalj. Ner till minsta list, täckbricka, eluttagsplacering och spackeltag. Det är kanske inte så roligt alltid, när det du helst av allt vill är att sätta igång och se resultat. Men lita på oss, det är verkligen guld värt med en ordentlig planering.

Om du har gjort din planering rätt så kommer du slippa överraskningar som “Oj, jag kan visst inte ha någon adventsstjärna i fönstret nu, eftersom jag inte har något eluttag i närheten”, eller “Nej, här måste jag ju spackla innan jag kan göra något annat.”. En bra planering kommer helt enkelt att korta ner renoveringstiden avsevärt.

Överraskningar kommer du få ändå, längs vägen. Men om du har en solid plan så kommer du minska antalet överraskningar och extravändor till byggmarknaden.

Avsätt tid och gör en tidplan

Renovering tar tid. Så är det. Hur mycket tid det tar beror på hur stor renovering det handlar om. Andra faktorer som spelar in är om du renoverar på heltid, eller bara några timmar på helgen.

Tänk igenom hur stort jobb det handlar om för just din renovering. Gör därefter en uppskattning av hur mycket tid du kommer kunna lägga ner på renoveringen. Dessa två faktorer kan hjälpa dig att få en grov uppfattning om hur lång tid din renovering kommer ta.

Lägg också till marginal. Antagligen kommer saker ta längre tid än du tror.

Även om renoveringen får lov att ta lång tid kan det vara bra att ha något slags uppfattning om hur lång tid du kommer behöva bo i en byggarbetsplats. Åtminstone för att kunna förbereda dig, och kanske också för att stå ut.

Och slutligen: blir det övermäktigt tag hjälp! Det finns proffs att anlita, och orkar du inte färdigställa själv, låt någon annan göra det.