Dekorera köket i detalj

Alla vet att noggrant utvalda lampor, möbler och tyger och mattor skapar ett unikt vardagsrum, sovrum och badrum. Men när det gäller köket finns det ännu mer svängrum för formgivning och design i och med att vi kan välja ut våra personliga favoriter när det kommer till serviser, bestick, kökstillbehör och så vidare! Varje måltid smakar lite godare när man avnjuter den presenteras på ett genomtänkt sätt. Gå inte till Ikea och köp allt billigt och enkelt – gå till en sajt som till exempel Kökets Favoriter och utforska deras otroliga utbud.

På sajten hittar du olika avdelningar för baktillbehör, kastruller och stekpannor, köksknivar, köksmaskiner, kökstillbehör samt servering och dukning. Men det är en väldigt användarvänlig webbplats eftersom man också kan navigera sig fram med varumärken eller serier. Vi slår vad om att du kommer upptäcka nya spännande märken som du inte ens visste fanns.

Vår favoritkategori är absolut “Servering och Dukning”! Där kan man spendera en del tid på allt från fat och serveringsskålar till lampor, koppar och till och med olja och vinägerflaskor. Om du behöver inspiration för att komma igång finns det också en avdelning för det. Vi gillar den här sajten för att den är så lätt att navigera och allting finns på en och samma plats. Det är ganska stor fokus på nordiska varumärken men det finns också internationella märken vilket vi gillar – speciellt de italienska. Besök sajten och se med egna ögon hur du kan dekorera ditt kök i detalj.

Mer

Därför älskar världen nordisk design

Norden har ett gott rykte i designvärden för sin anspråkslösa design som är både elegant och praktisk. Trender kommer och går i vågor med varierande nivåer av rustika inslag, spännande material och lekfulla element, men det är ändå det enkla som ligger till grunden för det som gör att världen älskar nordisk design.

Vi har många talangfulla formgivare att vara stolta över i Skandinavien. Det danska varumärket House Doctor har mycket att erbjuda inom nordisk design. Det är ett märke som är dedikerat åt att låta livsglädjen flöda – precis den affirmativa glädjen vi associerar Danmark med. House Doctor är ett familjeägt företag som tillverkar soffor, stolar, belysning och textilier i en stil där minimalism möter värme och personlighet.

Ett hem består av så många detaljer och prylar och möbler att det lönar sig att hålla sig till enkel formgivning i grunden och sedan sätta pricken över i:et med några spännande detaljer. Den jordnära attityden som regerar i stor del av norden har försett oss med ett inre lugn som gör att vi har lättare för att skapa en frid och en stillhet som är just anspråkslös. Detta reflekteras i våra interiörer.

Kanske har vi också vintermånadernas mörker att tacka! Det är när det är kallt och ruggigt utomhus som vi spenderar stor del av våra dagar inomhus och därför gör vi det extra mysigt och fint hemma. Kom ihåg att bjuda in lite naturmaterial och fina växter i ditt hem för att skapa en skön atmosfär.

Mer

Kräftskive-tider i antågande

Även i år kommer augusti med löfte om ljumma, mörka kvällar. Givetvis måste detta firas traditionsenligt med kräftfest. Och som alla vet är det kräftorna som är huvudnumret, men allt runt omkring är det som sätter stämningen och gör det till en helgjuten fest. Satsa på fällbara bänkset och ett partytält för att vara säker på att ni håller er torra hela kvällen.

Maten – inte bara kräftor

Kräftorna är förstås det viktigaste. Bor du på västkusten är det havskräftor som gäller, och i resten av landet är det flodkräftor. Är du inte västkustbo och har provat havskräftor på kräftkalas är det väl värt ett försök.

Till kräftorna behövs det aioli eller vanlig majonnäs, vitt bröd och smör. Det kan vara bra med en paj, Västerbottenpaj eller kantarellpaj är klassiker i sammanhanget, och så förstås en sallad att ha till.

Kräftkalas har en tendens att dra ut på tiden så både dessert och en vickning kan vara smart. Desserten får gärna vara mättande, som kanske frozen cheesecake eller en parfait. Nattamaten kan du göra enkel genom korvgrillning.

Dryckerna

Kräftor kräva dessa drycker… Satsa på öl och nubbe. Välj några olika sorter, men ölen behöver kunna stå emot sältan på ett bra sätt. För de som inte dricker öl finns det faktiskt vita viner som fungerar okej till kräftor. Välj till exempel ett Riesling, som gärna får dra åt det halvtorra hållet.

För de som inte dricker alkohol finns det alkoholfria öl av olika sort, men mineralvatten är absolut inte ett dåligt alternativ.

Mer

Ordna ett sommar-event

Nu är det semestertider, men kanske tänker du redan på det där “välkommen tillbaka till jobbet”-minglet som du ska hålla i efter semestern. Eller ska du samla vänner och bekanta för att fira något under semestern? Oavsett vilket krävs det en del planering och eftertanke för att få till det riktigt snyggt.

Möbler: hyra eller köpa?

För att ordna en lyckad tillställning behöver du givetvis ett möblemang som fungerar med den typen av sammankomst du har tänkt dig. Med ett set av fällbart konferensbord kommer du långt, och de har flera användningsområden beroende på hur du stylar dem.

Det går förstås att hyra möbler, men kanske är du med i en förening eller sammanslutning som skulle kunna tänka sig att köpa in fällbara möbler och låna eller hyra ut till sina medlemmar?

Styling

Först och främst: om du vill ha en lyxig design-känsla på din sammankomst ska du satsa på riktigt porslin och duk i tyg. Det kan tyckas jobbigt, men faktum är att det går att göra ganska enkelt. Däremot kan du köpa snygga pappersservetter.

Köp enfärgad bomull på metervara. Allt du behöver göra är att klippa i rätt längd och sicksacka kanten, det är ingen som kommer gå och kolla fållarna på dina dukar.

Om du hyr glas och porslin kan du lämna tillbaka dem odiskade. Skulle det vara en extraavgift för det är den relativt liten och oftast är det värt det.

Satsa på levande blommor som dekoration på borden. Låga buketter i vaser, och kanske också utplacerade blomsterdekorationer liggande på bordet. Köp guldstjärnor och strö ut längs borden för en riktigt festlig känsla.

Mer

Ett riktigt snyggt barnrum

Hur gör man för och få till ett riktigt snyggt barnrum? Finns det möjlighet att tänka nordisk design också för barnens rum? Inreder man rummet innan barnet är fött är det lättare att själv vara med och påverka jämfört om barnet har hunnit bli några år och själv vill vara med och bestämma. Grunden i rummet kan ändå gå i de nordiska färgerna. Ljusa färger på väggarna och små inslag av nordisk design i färg och form på möbler exempelvis. Leksakerna som barnet ska använda måste man nästan acceptera kommer vara i färger och former som inte är enligt nordisk design.

 

Det kan vara väldigt lockande att ha ett barnrum som ser ut som på inredningsbilder måste man någonstans också acceptera att barnet kan ha andra åsikter och tankar än vad man själv har. Det kan också gälla tavlor och bilder på väggarna, liksom tapeter när barnet väl blivit äldre.

 

Är man riktigt intresserad av inredning och tycker att det är väldigt viktigt kan det ändå vara svårt och acceptera att man inte helt får vara med och styra. Istället kan man tänka till då det är dags för födelsedagspresenter och julklappar. Då kan man köpa sådant som passar in utifrån den stil man vill ha i hemmet, samtidigt som det också ska vara roligt för barnet. Ställ alltid barnets önskemål i fokus och försök att tillsammans hitta en bra väg som kan göra er båda nöjd och glad, på så sätt kan också barnet bli intresserad av inredning.

Mer

Nordisk design med många härliga detaljer

Den nordiska designen både lockar och fascinerar människor runt om i världen. Den nordiska designen är inte en enskild produkt utan ett helt koncept. Det innebär att hela rum går i en och samma stil rakt igenom. Färgerna i den nordiska designen är ljus och går i basfärger som vitt, beige och liknande.

Detsamma gäller för tyger och möbler. Naturen får flytta in i hemmet och det blir en mer gemytlig känsla. Trä och andra naturmaterial har en självklar plats i den nordiska designen, och kan varieras och blandas på många sätt.

 

Stilrent, enkelt, modernt och med tydliga inslag av naturen. I Sverige finns det mycket skog och naturen är på något sätt alltid nära. Nordisk design är mer ett koncept än bara en produkt som man placerar ut i ett rum.

 

Inred med vackra möbler i en genomgående stil från rum till rum. Hitta vackra sidobord på nätet och placera ut i valda rum. Sidobord kan placeras bredvid en stol, fåtölj eller liknande. Välj mellan olika färger och material som gör att det smälter in i det enskilda hemmet. Ljusa och lätta färger som går mot naturmaterial. Genom att i lugn och ro sitta och bläddra och titta på nätet går det att i lugn och ro hitta det som man föredrar att köpa hem.

Ibland kan det kännas svårt att tänka ett helt koncept även om man gärna vill. Några möbler där och småsaker där som inte går i en enhetlig stil. Det kan då vara idé att ta hjälp av någon som jobbar med inredning. På så sätt får man hjälp att hitta en stil som passar hemmet utan att själv försöka få ihop det.

 

Kanske har man aldrig haft tanke på ett vinställ i enkel design, men plötsligt kan det kännas helt rätt när det väl står i vardagsrummet eller köket. Fyll med goda viner och låt gästen själv välja när de kommer för att avnjuta en trevlig middag tillsammans. Små detaljer som gör att man kan samlas och prata runt ett gemensamt ämne och rekommendera olika viner till varandra.

 

Genomför man en totalt ny inredning i hemmet kan det vara roligt och fira när jobbet är klart. Bjud in till en fest och visa upp det nya hemmet. Låt andra personer hämta inspiration och idéer från ditt hem. När man själv trivs och tycker att det är både hemtrevligt och vackert blir det dessutom mycket roligare att visa upp inför andra.

 

Vill man inte göra om alla rum på en och samma gång går det bra att ta ett rum i taget och sedan allt eftersom byta ut till den här typen av inredning. Fördelen med att inreda i nordisk design är att rummen blir ljus och känns moderna. Det är stor skillnad jämfört att inreda i 70-talsstil då det skulle vara starka och lysande färger som idag kan vara lite svårt att förstå. Stark orange färg eller ljus beige? Onekligen en smaksak vad man själv föredrar att använda sig av!

Mer

Låt inredningen i Nordisk design krypa ner i varje detalj

 

En person som inreder sitt hem har ofta ställt in sig på färger och former i rummet, tyger och andra saker som direkt syns i hemmet. Ofta kan dock de små detaljerna glömmas bort, man gör om allt ordentligt men använder sig av de gamla glasen som fått hänga med under många år. Det kan ta bort en del av den wow effekt som annars uppstår när man har renoverat hela hemmet.

 

Skåla istället in att renoveringen är klar och köp iittala champagneglas som gärna kan stå i ett skåp med glasdörrar som visar upp glasen med vackra detaljer. Annars är det oftast så att dessa detaljer ska gömmas undan och inte får bli en naturlig del av självaste inredningen.

 

Det är värt och tänka på också när man köper in små saker som bestick, tallrikar och liknande. Är det något som man skulle kunna tänka sig att använda som en del av inredningen eller något som ska gömmas undan i ett skåp? Dessa små typer av detaljer kan nämligen ge den sista touchen till ett fulländat rum, köp därför saker som ni mer än gärna visar upp istället för att gömma.

Mer

Nordisk design lockar hela världen

Det är något speciellt med den nordiska designen. Hela världen lockas och förundras över den. Stilren men robust, vilket inte är konstigt med tanke på så mycket skog vi har att tillgå som är det vanligaste materialet att bygga i. Tänker man på den svenska landsbygden dyker det för många upp ett rött hus i trä med vita knutar.

 

Oavsett om det är sovrummet med fräscha färger eller köket som innehåller många produkter är det enkelt men funktionellt. Idag är det dessutom lättare än någonsin att inreda genom att enkelt köpa en stavmixer på nätet eller vackra planscher som kommer få pryda väggarna i bostaden.

 

För svenskar är den nordiska designen kanske inte så speciell, men tittar man runt på andra länder i europa eller USA kommer man upptäcka att det är något väldigt speciellt som vi faktiskt har. Istället för trånga och mörka rum är det ljust och luftigt, ofta rätt spartanskt och enkelt inrett som ändå skapar en härlig stil och känsla. Istället för att inte vilja se den nordiska designen borde svenskarna vara stolt och lyfta fram den ännu mer. Inred hemmet i med en stilfull känsla och se till att verkligen trivas.

Mer

Jobba med design

Drömmer du om att byta bana, och om att få jobba med ditt designintresse? Det är en dröm som går att förverkliga! Men som med alla drömmar som ska förverkligas kommer det förstås inte gå på ett kick, utan det kommer krävas både tid och hårt arbete. Och antagligen några tårar längs vägen. Fast om vi uppnådde våra mål utan att kämpa för dem så vore de inte så mycket värda för oss.

Der första du behöver fundera igenom är vad det är inom design som lockar dig. Är det att konstruera själva funktionen av ett föremål eller är det estetiken hos föremålet som lockar dig? Vill du hellre arbeta med att sätta ihop föremål till en inbjudande enhet? Vilka material är det som lockar dig mest?

Yrken inom design

Det finns många olika ingångar till att jobba med design. Det finns olika yrken som arbetar med att ta fram nya produkter och att formge dem. Om du vill bli anställd som designer kan det hända att du behöver skaffa dig en utbildning inom design. För att vara säker på att du väljer rätt bland de utbildningar som finns kan det vara smart att läsa annonser om lediga jobb och se vad arbetsgivarna söker.

Många som arbetar med design gör det som frilansare. Då har de sitt eget företag, och gör uppdrag åt kunder. Vill du jobba såhär kan det var en god idé att hyra in sig på Convendum som har lediga kontor i Stockholm. Att driva ett eget designföretag är ett fritt sätt att arbeta med design, men det är också lite mer osäkert än en anställning eftersom det verkligen hänger på dig att skaffa uppdrag och dra in pengar.

Uppdrag åt företag

Om du startar eget och ska göra uppdrag åt företag behöver du i nästan alla fall ha en portfölj med produkter du har gjort tidigare att visa upp. Alltså kommer du behöva jobba självständigt och åt dig själv i början.

Se till att du har kapital så du klarar den första tiden utan att dra in några pengar. Det tar tid att skapa en tillräckligt stor och intressant portfölj arbetsprover. .

Ett sätt att minska den ekonomiska oron är att börja ditt designarbete i liten skala, utan att sluta ditt nuvarande jobb. Det går fint att starta ett bolag och samtidigt vara anställd. Däremot kommer det ta lika mycket tid som om du inte var anställd, så om du väljer den här metoden bör du vara inställd på att det kommer krävas väldigt mycket jobb och tid för att få igång din egen verksamhet parallellt.

Mer

Kombinera avkoppling med att skapa konst

Vi vet, det kan låta konstigt att kombinera just avkoppling och att skapa saker. Men faktum är att kreativiteten ofta sprudlar när du slappnar av och släpper alla måsten. Nu med stressen inför avslut på jobbet och stundande julfirande finns det kanske inte tid att smita iväg en helg, men kanske i mellandagarna? Eller någon gång i januari, när det nya året så sakteliga drar igång igen.

Boka en helg på ett spa på västkusten, och släpp alla måsten och all stress som var inför jul och nyår. Tillåt dig istället att vara just här, just nu. Slappna av och njut av några behandlingar, och av att bara ligga och flyta i varmt vatten.

Skapande

“Jamen, jag är ju ingen konstnär” tänker du nu. Men vet du, det behöver du inte vara för att skapa konst. Eller så blir du en konstnär när du skapar något.

Ta med dig kameran på din spahelg, och gå ut och promenera i området kring hotellet. Fotografera det du ser omkring dig – hav, strand, stenar, träd, fruset gräs, ja allt du ser. När du har tid, och börjar använda blicken för att leta motiv kommer du upptäcka att du känner kreativiteten komma smygande.

Skapa installationer på stranden med material du hittar där. Fotografera dem. Eller ta med material hem, och skapa stilleben eller en diorama hemma.

Har du färgpennor så ta med dem, klä dig varmt och gå ut och rita. Eller använd fotona som vi pratar om här ovan som referensbilder och sätt dig och rita med en kopp kaffe när du kommer tillbaka till hotellet.

Vad blir konst?

“Fast inget av det jag har gjort är ju bra nog…” Känns det igen? Släpp den tanken, och tillåt dig istället att visa upp det du har gjort. Förstora foton, rama in dem och häng upp dem på dina väggar. Om du inte signerar dem kommer ingen veta att du tagit dem själv, och du kan få många nyfikna frågor om dem.

På samma sätt är det med stilleben du skapar. Du kanske inte ser det som konst, men det är ett verk som är sprunget ur din kreativitet och det finns i ett enda exemplar, med avsikt att väcka känslor. Såklart är det konst.

När du väl har öppnat dörren till din kreativitet, och förstått hur du ska få den att må bra kan du fortsätta ge den förutsättningar. Kanske blir din spahelg det du behöver för att du ska utveckla ditt skapande genom kurser eller regelbunden övning! Och det, det är inget dåligt resultat av en härlig helg på västkusten!

Mer