Vårfixa huset

Med våren runt knuten och varmare väder börjar det bli dags att vårfixa huset och trädgården, så att du har allting i perfekt skick inför sommaren.

Det kan vara bra att passa på under långhelger och ledigheter som till exempel påsk för att ta tag i lite större projekt som annars är svåra att komma igång med, men du kan förstås också ägna dig åt att fixa alla småsaker
hus

Storstäda inne och ute

Det är lätt hänt att saker blir liggande, både inne i huset och i trädgården. I synnerhet när det är mörkt och kallt blir man lätt trött och vill inte alltid röja upp.

Nu när ljuset återkommer kan det vara ett bra tillfälle att städa hemmet ordentligt invändigt och att göra sig av med skräp både inne och i trädgården. Med en ordentlig röjning blir det lättare att ta tag i andra projekt.

Åtgärda surdegarna

Alla har vi surdegar som ligger och väntar på åtgärd, men som vi aldrig riktigt tar oss tid till. Det kan vara ett rum som behöver tapetseras om, tak som behöver målas, rörinstallationer som måste ses över, kabelhärvor som samlar damm eller så kanske du behöver rikta golv som satt sig.

Se till att passa på om du är ledig någon dag extra under påsk eller i samband med en långhelg och ta hem en hantverkare för att gå igenom jobbet. När du själv är ledig är bästa tiden för att gå igenom arbetet så att det blir som du tänkt dig, utan missförstånd. Med planeringen i hamn kan själva jobbet göras när du är på jobbet eller om du reser bort några dagar.

Passa på nu! Snart är sommaren över oss!

Mer

Inredningstrender för 2021

2021 kommer bjuda på färgrika interiörer med vackra blomster, ljuvliga nyanser och varma tyger. Det här är också året då vi uppmuntras att vara modiga och kreativa i våra hem – det får gärna sticka ut lite och till och med skära sig lite med galna kombinationer och oväntade inslag. En stor favorit i köket för den annalkande våren är glada textilier som Marimekko kökshandduk och gardiner från Lisa Bengtsson som är känd för sina häftiga och tokiga mönster och färgkombinationer.

Nyckeln är att hitta rätt balans. Med minimala barstolar från Nordal i trä, rotting eller läder kan man matcha med en vågad matta och en maffig takkrona till exempel. Skapa ordning i kaoset med hjälp av symmetri och hög funktionalitet. Se det som att för varje utsvävning ska det finnas ett rofyllt inslag i form av en tom yta, enfärgad möbel eller tyg eller minimal design. Den övergripande känslan är att vi behöver en paus från den skandinaviska minimalismen och att det måste få hända lite. Man måste ta lite chanser ibland, chansa att göra bort sig lite, för att våga visa vem man är egentligen.

Under våren 2021 kommer vi se många lurviga, mysiga mattor, vågade sängöverkast i hippie-stil och 70-talstapeter som får det att kittla i magen av nostalgi. Ja, årtionden flyter samman och skapar en slags tidlöshet och härlig frihetskänsla. Häng upp tavlor du själv har målat och våga uttrycka din konstnärliga sida! Sedan är hemmakontoret ett viktigt inslag för många som arbetar åtminstone deltid hemifrån.

Mer

Fina julmarknader i Stockholmsområdet

Även om det är en del julmarknader som kommer att vara stängda i år tror vi ändå att det kommer vara en del som håller öppet med regler för social distans. Vi kan inte garantera vilka marknader som är öppna eller stängda, men vi ville i alla fall berätta om våra favoriter som vi alltid återkommer till, jul efter jul. I Stockholm är det julmarknaden på Skansen som vi aldrig, aldrig vill missa. Den fina omgivningen, de söta djuren och de gamla byggnaderna skapar en otroligt stämningsfull julmarknad.

När vi besöker julmarknaden på Skansen brukar vi också dansa runt granen till Julorkestern och dricka glögg i stora mängder med lussekatter och pepparkakor i stora lass. Ja, det blir en del mumsande, inte bara shopping, men vi köper också flera av årets julklappar på julmarknaden och dekorationer till hemmet.

I år ska vi inreda ett kontorshotell Vasastan till jul så det blir att köpa extra julkransar och julbockar och söta små handgjorda tomtar, vilket vi gläder oss åt. Ju mer tomtar desto bättre! En annan stor favorit är Stortorgets julmarknad i Gamla Stan. Det är så klart en svårslagen plats där man gärna strosar runt i några timmar och beundrar allt hantverk och bakverk som pryder de 41 bodarna.

Visst blir det lite glögg och pepparkakor där också, det hör alltid till, men det verkar som att denna marknad är inställd i år på grund av Corona. Om det blir för svårt att hitta en julmarknad som har öppet i år kan man alltid vända sig till Etsy för juliga hantverk!

Mer

Gör en sminkhörna hemma

Om det är bråk om badrummet där hemma och damerna dröjer för länge framför spegeln kanske det är dags att arrangera en sminkhörna i sovrummet eller någon annanstans i hemmet där det finns plats? Det behöver inte vara så svårt att få till en sminkhörna. I det minsta behöver du en spegel och ett bord och en pall att sitta på. Det kan vara en tjusig möbel med inbyggd spegel och lådor eller en mer improviserad variant där du skapar din egen variant med det du hittar på Blocket – det är upp till smak och budget!

En riktig makeup-spegel med starka ljus är så klart ett bra alternativ, men det går även att dra en ljusslinga längs en vanlig spegel och hänga den över sin byrå. I detta fall kan man använda byråns översida till att arrangera sitt smink och sina krämer och smycken med hjälp av små plastetuier. Då kan du ha en liten box till isadora + makeup/smink och en specifik hållare till läppstift och även sminkborstar. Hur smidigt som helst!

När man har en sminkhörna blir det roligare än någonsin att sminka sig. Där kan du även samla dina parfymer och smycken för att ha alla skönhetsprylar på en och samma plats. Komplettera gärna med en extra lampa så att du har bra ljus och kan se detaljerna och färgerna ordentligt. Sedan kan du sminka dig i din egen takt och utföra dina härliga skönhetsritualer i lugn och ro utan att någon bankar otåligt på dörren!

Mer

Höstrenovering – huset eller kroppen?

Höstrenovering har vi alla hört talas om, men vad sägs om att göra en höstrenovering på sig själv i år? Vi är bra på att ta hand om våra hus med vackra interiörer och snygga möbler och ett golvlyft här och där, men vi förtjänar också att rå om oss själva med lite hudvårdsrutin, infrabastu, mani-pedi och även lite nya kläder för att piffa upp garderoben.

 

Det är mer och mer att vi lutar åt att göra våra egna ansiktsmasker, eftersom vi då kan använda ekologiska produkter, göra fräscha mixar och då vet man precis vad man smetar på sin hud. Det är också enkelt att göra en ansiktsmask hemma. Ta till exempel en halv avokado, en matsked honung och en matsked kakao. Blanda ihop det till en smet och låt det verka på hela ansiktet i 10-15 minuter. Sedan har du en återfuktad hud med vacker, naturlig lyster.

 

Men om du har porer kan vi tipsa om en annorlunda mix, med en äggvita och en tesked citronsaft. Skumma äggvitan och vispa i citronsaften som sedan appliceras på huden i ett lager. Täck det första lagret med hushållspapper och komplettera med ett till lager av ansiktsmasken, så att pappret fastnar ordentligt. Låt det verka i 15 minuter och skölj av med kallt vatten.

 

Avslut alltid en ansiktsmaskbehandling med en återfuktande dagkräm och håll dig till en eller högst två ansiktsmasker i veckan. Lagom är bäst, vilket också gäller hur lång tid du har på dig ansiktsmasken, så det är bäst att följa rekommendationerna.

Mer

Starta eget företag

Starta eget företag
2020 har varit ett märkligt år, och vi har alla påverkats på något sätt av läget i världen. En del av oss kanske har fått lite tid att fundera över vad vi egentligen vill ägna våra dagar åt. Även om framtiden är osäker kan det ändå vara så att det är nu du bestämmer dig för att förverkliga den där idén du har haft ett tag. För vi får ju inte alltid en andra chans, utan livet handlar om att ta tillfället i akt när det kommer.

Mycket jobb

Att starta eget företag innebär mycket jobb. Men eftersom du jobbar åt dig själv, med något som du tycker är roligt så kanske det inte känns så betungande ändå. Åtminstone inte när du arbetar med din idé.

Däremot behöver du vara beredd på att det är mycket administration runt omkring som du också behöver göra. Digital marknadsföring är viktigt för att informera potentiella kunder om att du finns. För att underlätta för dig själv kan du skaffa ett system för digital marknadsföring. Apsis har flera smarta lösningar som ger dig stor exponering och möjlighet till individuellt anpassad information till dina existerande och potentiella kunder.

…men också stor tillfredsställelse

Känslan av att ha skapat sitt eget arbete och sin egen inkomst ger en helt ny frihet. Visst, det är osäkert, men möjligheten att styra din arbetstid och företagets utveckling själv är värd allt jobbet.

Att skapa något som kunderna behöver och vill ha är en ego-kick utan dess like, och ger mersmak. När du har lyckats med din första idé kommer du alldeles säkert komma på fler tjänster och produkter du kan sälja.

Mer

Avlasta dig själv i höst

Alla som har ett eget företag vet att marknadsföring är en stor del av arbetet. Gör du inte reklam för dig får du inga kunder och då kan du inte sälja din produkt. Detsamma gäller förstås för marknadsavdelningar på större företag.

Marknadsföring handlar om att informera så många potentiella kunder som möjligt om dina produkter och tjänster. Det bästa är att anpassa informationen så att den passar mottagaren, både i format och innehåll. Med ett marketing automation system får du större precision i din information eftersom du använder data om kundernas beteende för att ta fram informationen.

Budskap och kanaler

Reklam och marknadsföring kan göras på många olika sätt. Det allra bästa är förstås personliga rekommendationer från existerande kunder till potentiella kunder. Det är dock inget som du kan styra över, mer än genom att göra ett bra jobb och se till att dina kunder är nöjda.

Det du kan styra över är vilka kanaler du använder för att nå nya kunder och vilket budskap du vill att de ska nås av. För att göra din marknadsföring riktigt effektiv behöver du lägga ner tid på att fundera ut ett kärnbudskap, som du alltid låter meddelanden kretsa runt. På så sätt kan du anpassa informationen samtidigt som potentiella kunder känner igen dig.

Du kan nå nya kunder via email, sms och telefon och givetvis annonser online eller i traditionell media. De olika kanalerna kommer troligen nå olika kundgrupper, så det är bra att använda sig av flera.

Mer

Dekorera köket i detalj

Alla vet att noggrant utvalda lampor, möbler och tyger och mattor skapar ett unikt vardagsrum, sovrum och badrum. Men när det gäller köket finns det ännu mer svängrum för formgivning och design i och med att vi kan välja ut våra personliga favoriter när det kommer till serviser, bestick, kökstillbehör och så vidare! Varje måltid smakar lite godare när man avnjuter den presenteras på ett genomtänkt sätt. Gå inte till Ikea och köp allt billigt och enkelt – gå till en sajt som till exempel Kökets Favoriter och utforska deras otroliga utbud.

På sajten hittar du olika avdelningar för baktillbehör, kastruller och stekpannor, köksknivar, köksmaskiner, kökstillbehör samt servering och dukning. Men det är en väldigt användarvänlig webbplats eftersom man också kan navigera sig fram med varumärken eller serier. Vi slår vad om att du kommer upptäcka nya spännande märken som du inte ens visste fanns.

Vår favoritkategori är absolut “Servering och Dukning”! Där kan man spendera en del tid på allt från fat och serveringsskålar till lampor, koppar och till och med olja och vinägerflaskor. Om du behöver inspiration för att komma igång finns det också en avdelning för det. Vi gillar den här sajten för att den är så lätt att navigera och allting finns på en och samma plats. Det är ganska stor fokus på nordiska varumärken men det finns också internationella märken vilket vi gillar – speciellt de italienska. Besök sajten och se med egna ögon hur du kan dekorera ditt kök i detalj.

Mer

Därför älskar världen nordisk design

Norden har ett gott rykte i designvärden för sin anspråkslösa design som är både elegant och praktisk. Trender kommer och går i vågor med varierande nivåer av rustika inslag, spännande material och lekfulla element, men det är ändå det enkla som ligger till grunden för det som gör att världen älskar nordisk design.

Vi har många talangfulla formgivare att vara stolta över i Skandinavien. Det danska varumärket House Doctor har mycket att erbjuda inom nordisk design. Det är ett märke som är dedikerat åt att låta livsglädjen flöda – precis den affirmativa glädjen vi associerar Danmark med. House Doctor är ett familjeägt företag som tillverkar soffor, stolar, belysning och textilier i en stil där minimalism möter värme och personlighet.

Ett hem består av så många detaljer och prylar och möbler att det lönar sig att hålla sig till enkel formgivning i grunden och sedan sätta pricken över i:et med några spännande detaljer. Den jordnära attityden som regerar i stor del av norden har försett oss med ett inre lugn som gör att vi har lättare för att skapa en frid och en stillhet som är just anspråkslös. Detta reflekteras i våra interiörer.

Kanske har vi också vintermånadernas mörker att tacka! Det är när det är kallt och ruggigt utomhus som vi spenderar stor del av våra dagar inomhus och därför gör vi det extra mysigt och fint hemma. Kom ihåg att bjuda in lite naturmaterial och fina växter i ditt hem för att skapa en skön atmosfär.

Mer

Kräftskive-tider i antågande

Även i år kommer augusti med löfte om ljumma, mörka kvällar. Givetvis måste detta firas traditionsenligt med kräftfest. Och som alla vet är det kräftorna som är huvudnumret, men allt runt omkring är det som sätter stämningen och gör det till en helgjuten fest. Satsa på fällbara bänkset och ett partytält för att vara säker på att ni håller er torra hela kvällen.

Maten – inte bara kräftor

Kräftorna är förstås det viktigaste. Bor du på västkusten är det havskräftor som gäller, och i resten av landet är det flodkräftor. Är du inte västkustbo och har provat havskräftor på kräftkalas är det väl värt ett försök.

Till kräftorna behövs det aioli eller vanlig majonnäs, vitt bröd och smör. Det kan vara bra med en paj, Västerbottenpaj eller kantarellpaj är klassiker i sammanhanget, och så förstås en sallad att ha till.

Kräftkalas har en tendens att dra ut på tiden så både dessert och en vickning kan vara smart. Desserten får gärna vara mättande, som kanske frozen cheesecake eller en parfait. Nattamaten kan du göra enkel genom korvgrillning.

Dryckerna

Kräftor kräva dessa drycker… Satsa på öl och nubbe. Välj några olika sorter, men ölen behöver kunna stå emot sältan på ett bra sätt. För de som inte dricker öl finns det faktiskt vita viner som fungerar okej till kräftor. Välj till exempel ett Riesling, som gärna får dra åt det halvtorra hållet.

För de som inte dricker alkohol finns det alkoholfria öl av olika sort, men mineralvatten är absolut inte ett dåligt alternativ.

Mer