Kräftskive-tider i antågande

Även i år kommer augusti med löfte om ljumma, mörka kvällar. Givetvis måste detta firas traditionsenligt med kräftfest. Och som alla vet är det kräftorna som är huvudnumret, men allt runt omkring är det som sätter stämningen och gör det till en helgjuten fest. Satsa på fällbara bänkset och ett partytält för att vara säker på att ni håller er torra hela kvällen.

Maten – inte bara kräftor

Kräftorna är förstås det viktigaste. Bor du på västkusten är det havskräftor som gäller, och i resten av landet är det flodkräftor. Är du inte västkustbo och har provat havskräftor på kräftkalas är det väl värt ett försök.

Till kräftorna behövs det aioli eller vanlig majonnäs, vitt bröd och smör. Det kan vara bra med en paj, Västerbottenpaj eller kantarellpaj är klassiker i sammanhanget, och så förstås en sallad att ha till.

Kräftkalas har en tendens att dra ut på tiden så både dessert och en vickning kan vara smart. Desserten får gärna vara mättande, som kanske frozen cheesecake eller en parfait. Nattamaten kan du göra enkel genom korvgrillning.

Dryckerna

Kräftor kräva dessa drycker… Satsa på öl och nubbe. Välj några olika sorter, men ölen behöver kunna stå emot sältan på ett bra sätt. För de som inte dricker öl finns det faktiskt vita viner som fungerar okej till kräftor. Välj till exempel ett Riesling, som gärna får dra åt det halvtorra hållet.

För de som inte dricker alkohol finns det alkoholfria öl av olika sort, men mineralvatten är absolut inte ett dåligt alternativ.