Kombinera avkoppling med att skapa konst

Vi vet, det kan låta konstigt att kombinera just avkoppling och att skapa saker. Men faktum är att kreativiteten ofta sprudlar när du slappnar av och släpper alla måsten. Nu med stressen inför avslut på jobbet och stundande julfirande finns det kanske inte tid att smita iväg en helg, men kanske i mellandagarna? Eller någon gång i januari, när det nya året så sakteliga drar igång igen.

Boka en helg på ett spa på västkusten, och släpp alla måsten och all stress som var inför jul och nyår. Tillåt dig istället att vara just här, just nu. Slappna av och njut av några behandlingar, och av att bara ligga och flyta i varmt vatten.

Skapande

“Jamen, jag är ju ingen konstnär” tänker du nu. Men vet du, det behöver du inte vara för att skapa konst. Eller så blir du en konstnär när du skapar något.

Ta med dig kameran på din spahelg, och gå ut och promenera i området kring hotellet. Fotografera det du ser omkring dig – hav, strand, stenar, träd, fruset gräs, ja allt du ser. När du har tid, och börjar använda blicken för att leta motiv kommer du upptäcka att du känner kreativiteten komma smygande.

Skapa installationer på stranden med material du hittar där. Fotografera dem. Eller ta med material hem, och skapa stilleben eller en diorama hemma.

Har du färgpennor så ta med dem, klä dig varmt och gå ut och rita. Eller använd fotona som vi pratar om här ovan som referensbilder och sätt dig och rita med en kopp kaffe när du kommer tillbaka till hotellet.

Vad blir konst?

“Fast inget av det jag har gjort är ju bra nog…” Känns det igen? Släpp den tanken, och tillåt dig istället att visa upp det du har gjort. Förstora foton, rama in dem och häng upp dem på dina väggar. Om du inte signerar dem kommer ingen veta att du tagit dem själv, och du kan få många nyfikna frågor om dem.

På samma sätt är det med stilleben du skapar. Du kanske inte ser det som konst, men det är ett verk som är sprunget ur din kreativitet och det finns i ett enda exemplar, med avsikt att väcka känslor. Såklart är det konst.

När du väl har öppnat dörren till din kreativitet, och förstått hur du ska få den att må bra kan du fortsätta ge den förutsättningar. Kanske blir din spahelg det du behöver för att du ska utveckla ditt skapande genom kurser eller regelbunden övning! Och det, det är inget dåligt resultat av en härlig helg på västkusten!