Jobba med design

Drömmer du om att byta bana, och om att få jobba med ditt designintresse? Det är en dröm som går att förverkliga! Men som med alla drömmar som ska förverkligas kommer det förstås inte gå på ett kick, utan det kommer krävas både tid och hårt arbete. Och antagligen några tårar längs vägen. Fast om vi uppnådde våra mål utan att kämpa för dem så vore de inte så mycket värda för oss.

Der första du behöver fundera igenom är vad det är inom design som lockar dig. Är det att konstruera själva funktionen av ett föremål eller är det estetiken hos föremålet som lockar dig? Vill du hellre arbeta med att sätta ihop föremål till en inbjudande enhet? Vilka material är det som lockar dig mest?

Yrken inom design

Det finns många olika ingångar till att jobba med design. Det finns olika yrken som arbetar med att ta fram nya produkter och att formge dem. Om du vill bli anställd som designer kan det hända att du behöver skaffa dig en utbildning inom design. För att vara säker på att du väljer rätt bland de utbildningar som finns kan det vara smart att läsa annonser om lediga jobb och se vad arbetsgivarna söker.

Många som arbetar med design gör det som frilansare. Då har de sitt eget företag, och gör uppdrag åt kunder. Vill du jobba såhär kan det var en god idé att hyra in sig på Convendum som har lediga kontor i Stockholm. Att driva ett eget designföretag är ett fritt sätt att arbeta med design, men det är också lite mer osäkert än en anställning eftersom det verkligen hänger på dig att skaffa uppdrag och dra in pengar.

Uppdrag åt företag

Om du startar eget och ska göra uppdrag åt företag behöver du i nästan alla fall ha en portfölj med produkter du har gjort tidigare att visa upp. Alltså kommer du behöva jobba självständigt och åt dig själv i början.

Se till att du har kapital så du klarar den första tiden utan att dra in några pengar. Det tar tid att skapa en tillräckligt stor och intressant portfölj arbetsprover. .

Ett sätt att minska den ekonomiska oron är att börja ditt designarbete i liten skala, utan att sluta ditt nuvarande jobb. Det går fint att starta ett bolag och samtidigt vara anställd. Däremot kommer det ta lika mycket tid som om du inte var anställd, så om du väljer den här metoden bör du vara inställd på att det kommer krävas väldigt mycket jobb och tid för att få igång din egen verksamhet parallellt.