IKEA

IKEA, det välkända möbelföretaget som ligger lite här och var runt om i hela världen. Kanske känner du att IKEA har funnit hur länge som helst och att det bara är en helt vanlig möbelaffär. Men så är inte riktigt fallet – IKEA har nämligen en historia som många andra möbelföretag inte har.

Grundat av Ingvar Kamprad

När Ingvar Kamprad var 17 år grundade han företaget som idag är ett av världens största. Året var 1943 och till en början såldes olika smycken, fröer, ramar, klockor och lite andra saker. Det var inte förrän fem år senare – år 1948 – som de började sälja möbler.

IKEA står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. De första två orden är som sagt grundarens namn. De sista två orden är där Ingvar växte upp. Han växte upp på en gård som hette Älmtaryd (Elmtaryd är den gamla stavningen) som ligger i Agunnaryd i Småland.

Mer än bara möbler

Som du säkert vet har IKEA växt så pass mycket att det idag finns över hela världen. Det har också växt till att bli så stort att de idag säljer mer än möbler. När du går in på IKEA idag kan du inte bara köpa möbler. Du kan köpa köksredskap, blommor, äta på IKEA-restaurangen, köpa med dig en mjukglass eller korv ifrån kiosken, och mycket annat.

Det största IKEA-varuhuset

I Sydkorea ligger dagens största IKEA-varuhus. Det är ett varuhus på 163 000 kvadratmeter och ligger i Goyang. Om du har varit på IKEA i Kungens kurva – tänk dig det varuhuset gånger ett och ett halvt. Då får du storleken på varuhuset i Goyang.