Designtrender inom fordon och transportmedel

Fordon och transportmedel har i alla tider varit ett sätt att visa upp sin personlighet, och så är det fortfarande. Skillnaden är nu att kriterierna för vad som anses vara god design har ändrats, liksom vad du vill skicka för signaler med ditt fordon.

En elmoppe med stil ger till exempel ett helt annat intryck än en stor SUV. De båda valen tyder på olika personligheter och värderingar hos ägarna.

Idag har designen kommit ikapp tekniken inom de flesta transportgrenar, och den största skillnaden mellan olika märken är deras utseende snarare än tekniken under huven när vi jämför samma klasser av fordon. Det gör att numera går det att välja ett fordon för dess design och inte bara för tekniken.

Elfordon eller fossila drivmedel?

En viktig faktor när du väljer ditt fordon numera är vilken typ av drivning det har. Elektriska fordon är antingen små eller relativt dyra. En stor bensin- eller dieseldriven bil kan du däremot få för en ganska mycket lägre summa.

Med hänsyn till miljön är valet dock självklart – elfordon är det bästa och släpper inte ut en massa koldioxid som påverkar klimatet. För att vi ska uppnå målen från Kyoto-avtalet om reducerade koldioxidutsläpp måste vi alla dra vårt strå till stacken och hjälpas åt. Elfordon är ett steg i rätt riktning, om du alls måste ha ett fordon.

Bil eller tvåhjuling?

Med den ökande urbaniseringen i Sverige i nutid bor fler och fler människor i en stad. Det betyder att de dels har tillgång till kollektivtrafik och dels att behovet av att ha en bil minskar. Kanske behöver du inte ens äga en bil?

För den som använder bil sparsamt är det mer lönsamt att hyra en bil vid de tillfällena behovet uppstår. Det finns ocks bilpooler du kan bli medlem i, och då använda bil bara vid behov.

Som ett alternativ till bil har tvåhjulingen seglat upp. En moped eller en scooter med eldrift tar dig dit du vill snabbt och smidigt och utan att du behöver anpassa dig till bussens tidtabell. Elcyklar är också en nyhet som är perfekt för dig som bor centralt och inte vill ha besväret med att äga en bil som ska försäkras och parkeras.